Дачић: КиМ, ЕУ, Русија, САД и неутралност - изазови у 2018

БЕОГРАД: У 2018. биће настављена интензивна дипломатска акција како би број земаља које су признале Косово био оборен испод сто, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић наводећи да ће Србија, уз помоћ пријатеља, одбити нападе Приштине да добију столицу у Унеску и Интерполу.
Ivica Dačić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У интервјуу за Спутњик, поред одбране Косова и Метохије, Дачић наводи јоше четири главна спољнополитичка изазова који очекују Србију у идућој години - односи са Русијом, пут ка ЕУ, партнерство са САД и политика војне неутралности. 
Шеф дипломатије је рекао да су у овој години започела и повлачења признања Косова од оних земаља које су признале противправну независност. 
"И ту неће бити крај", наводи Дачић. 

Србија је, каже, опредељена за дијалог са Приштином, али ако неко буде инсистирао да се промени формат бриселских разговора и да се у њих укључи и САД, Београд ће тражити да се процесу придружи и Русија. 
"За то смо добили и подршку председника Владимира Путина. Србија је спремна да се дође до прихватљивог решења за све. Србија није спремна да се одрекне Косова и Метохије. У тој борби нисмо сами. Пре свега, уз нас је Русија која неће дозволити да Косово постане члан УН", каже Дачић. 

Верује да је свима, после посете председника Александра Вучића Москви и разговора са Владимиром Путином, свима постало јасно да Србија никада неће увести санкције Русији.
"Свима потпуно недвосмислено поручујемо - тај филм нећете гледати. Немојте нам испостављати тај захтев! Нећете добити позитиван одговор", поручио је Дачић. 

Навео је да је ЕУ први стратешки циљ Србије, те да је на том путу Србија урадила више и преданије него многе државе у окружењу. 
"На том путу, Србија је често неправедно кочена, условљавана, па и кажњавана, без своје кривице", каже Дачић и додао да са Србијом више нико не може да разговара "изанђалим језиком штапа и шаргарепе" већ као са равноправним партнером - са сувереном државом која има своје јасне циљеве.

Србија ће, рекао је Дачић, наставити да развија најбоље односе са САД и њен циљ је да се у 2018. години чује став званичног Београда и у Белој кући. 
Каже да је Србија одлучна да остане војно неутрална, те да неће улазити у војне савезе и неће постати део НАТО. 
"То није предмет никаквих преговора. Истовремено, наставићемо војну сарадњу и са НАТО-ом, као и са Русијом, Белорусијом и осталим земљама", каже Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести