Дачић: Критичари мог предлога би да предају цело Косово

БЕОГРАД: Министар спољних послова и лидер СПС Ивица Дачић узвратио је данас критичарима његовог предлога о разграничењу, као начину решавања питања Косова и Метохије, тврдњом да они заправо желе да предају Албанцима - цело Косово.
Ivica Dačić, Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Јасно сам изнео свој предлог да се изврси разграницење шта је српско, а шта албанско, јер је то у интересу и Срба И Албанаца, и то је једино могуце трајно ресење, а хистерични напади на мене због тог предлога показују о каквим се лицемерима ради", истакао је Дачић у изјави за Тањууг.

Он оцењује да његови критичари, који му, како каже, замерају да овим предлогом наводно нешто издаје или провоцира сукобе, у ствари хоће да предају цело Косово, јер тако они "виде унутрашњи дијалог". 

"Србија никад неће прихватити једнострано проглашену независност, она хоће дијалог о трајном решењу. Зато су јадни ови покушаји да убију једино могуће трајно решење које је у интересу и Срба и Албанаца, а које прихватају и Срби иАлбанци", истиче Дачић. 

"Ако Холандија И Белгија могу да размењују територију, ако то могу Индија И Бангладес, и многи други, засто то не би смели Срби И Албанци, ако је то ресење које гарантује мир у овом веку", пита Дачић у изјави за Танјуг. "Цео свет се, на залост, бавио Србима И Албанцима, имам право, ваљда, И ја", примећује Дачић. 

Он подсећа да је компромис " само онај договор у коме свако добија помало од нецега сто не зели". "Осим ако моји критичари не мисле да Срби треба све да изгубе", наводи Дачић и указује да се то онда не зове - договор."Јадно је то што неки мисле да бити модеран, либералан или проевропски значи обавезно бити антисрпски", закључује министар. 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести