Дачић: Међустраначки дијалог није пут до власти без избора

БЕОГРАД: Председник Народне скупштине Ивица Дачић сматра постоје неке ствари које не могу бити предмет међустраначког дијалога, као када ће и који избори бити одржани, "јер закон јасно дефинише рокове".
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"Нико не може да раздваја председничке и београдске изборе, они су редовни, а закони прописују рокове. Што се тиће парламентарних, свака владајућа коалиција може, сходно политичком тренутку и интересима државе, да процени да ли ће скратити мандат. Скраћивање мандата видели смо кад су демократе биле на власти, а важни функционери те власти били су Борис Тадић, Драган Ђилас и Вук Јеремић", рекао је Дачић у интервјуу за Политику.

Дачић подсећа да је Тадић поднео оставку на функцију председника државе годину дана пре истека мандата, само зато да би председнички и парламентарни избори били одржани истовремено, "правдајући то потребом формирања новог тима због реформи".

"Па, чцекајте, како је за оне који су у томе учествовали сад најважније раздвојити изборе? Дакле, постоје ствари које уопште нису предмет разговора. Раздвајање није тема”, рекао је он.

Циљ дијалога је, истиче, побољшање изборних услова.

“Слушајући неке кад о томе говоре, видим да немају појма о чему причају, као кад, на пример, говоре о препорукама ОДИХР-а о медијима, а од 29 препорука, само две се односе на то - да треба ојачати независност јавних сервиса обезбеђивањем довољних и одрживих финансијских средстава, што није спорно. Друга препорука каже да би услови за све учесники били исти, могао би бити размотрен начин регулисања извештавања медијима о званичницима који су истовремено и уцесници избора", навео је Дачић.

Председник Народне скупштине је рекао и да му је лидер Двери Бошко Обрадовић, тражио састанак.

"Он је тражио разговор о томе кад ће почети дијалог. Неке од тих странака нису хтеле да учествују у дијалогу, а сад говоре о њему. Овде није реч о дијалоги, већ они који на њега гледају као на сламку спаса, која ће довести до формирања прелазне владе. Нема од тога ништа. Било би крајње време да се спусте на земљу. Они на жељу власти, која има огромну подршку, да елиминише све примедбе на изборни ток, гледају као на неку слабост, што нема везе са истином, казао је Дачић.

“Понашају се као да имају подршку најмање 90 одсто, а у врху су најнепопуларнијих политичара. Па, никад није било, као сада, да је најпопуларнији политичар, с огромном подршком и предношћу, онај на власти, као што је Вучић, иза њега сам ја. То је реалност коју они не могу да прихвате, па траже пречице", оценио је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести