Дачић: Неучешће три земље на самиту ЕУ је подршка Србији

БЕОГРАД: То што су Шпанија, Румунија и Кипар близу одлуке да не присуствују главној дискусији на самиту ЕУ - Западни Балкан 17. маја у Софији, нама је велика подршка, показује да ЕУ не може да утврди јединствен став и то је брана да ЕУ од нас не може да тражи признање Косова, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.
Ivica Dacic/Fonet
Фото: FoNet

Те три чланице ЕУ, које не признају Косово, како наводе медији, не желе да буду за истим столом са представником Приштине, нити да се са њим нађу на заједничкој фотографији која је уобичајена за овакве конференције.

Дачић истиче да се те земље противе употреби израза западнобалканска шесторка, јер мисле да се тако сви стављају у исти ранг, а нису свих шест учесника у истом статусу, па желе да се говори о Западном Балкану, а не о шесторци и због тога не учествују у активностима где се то на други начин показује.
То је, подвлачи шеф дипломатије, нама велика подршка и брана да ЕУ од нас не може да тражи признање Косова, када пет земаља Уније није признало Косово.

И када неко говори о правно обавезујућем споразуму - он може да садржи све, али не може да садржи имплицитно и експлицитно независност Косова, сем ако Србија то жели, а Србија то не жели и неће хтети, нагласио је Дачић.
Али ћемо, каже, учинити све да наставимо дијалиог, јер дијалог мора да се води.
Он је поновио да нема говора о томе да Србија призна независност Косова, нити да дозволи да Косово добије столицу у УН или другим међународним организацијама.

Ми желимо договор, подвукао је Дачић и додао да се он залаже да се нађе компромисно решење које ће отклонити узроке конфикта.
Дачић је за ТВ Пинк рекао и да се слаже са председником Александром Вучићем да треба видети да ли ће Приштина урадити оно што су обећали када је реч о формирању Заједнице српских општина.
Не верујем да ће до тога доћи и да ће било шта урадити. Србија мора да покаже одлучност, ако они неће, треба да се донесе одлука шта даље. Они треба да спроводу шта је потписано, рекао је Дачић.

Како је додао, нама није интерес да заоштравамо ситуацију, већ да она буде мирна и да се спроводи Бриселски споразум.
Шеф дипломатије је нагласио да је оно што се у Косовској Митровици догодило Марку Ђурићу срамота за политичку сцену у Европи и за ЕУ.
Пабло Ескобар би имао бољи третман да су га ухапсили, а да није настрадао. Ђурић није криминалац, није прекршио закон, рекао је Дачић.
Он је навео да су у том случају поштоване процедуре, те да је о посетама више пута договарано у преговорима, и да постоје постоје процедуре по којима није ни предвиђено да неко даје посебна овлашћења или дозволе.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести