Дачић: Нико нас није узео под контролу

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Београд тражи стратешке партнере, али да то не значи да је неко Србију "узео под контролу".
Фонет/Огњен Стевановић/А. Грушко и И. Дачић
Фото: Фонет/Огњен Стевановић/А. Грушко и И. Дачић

„И пре 100 или 200 година су на Западу могли да тврде да је јак руски утицај у Србији, рекао је Дачић после разговора са замеником министра спољних послова Русије Александром Грушком и додао да нас не интересује нас ни руски, ни амерички утицај, већ наши национални и државни интереси”.

„Спремни смо да сарађујемо са свима који поштују наше националне и државне интересе, изјавио је Дачић.

Он је навео да су ојачали односи са Москвом, пошто пре тога годинама није постојала војна сарадња.

„Постоји сарадња Србије и са Русијом и са НАТО, рекао је Дачић.

Он је додао да Србија не ради ни против кога, већ за себе, што подразумева и политику војне неутралности.

„Србија не извози оружје у Украјину, нити у државе са "црне листе", а да ли има трговине оружјем без знања Србије, то треба да се испита. Ми немамо шта да кријемо, све је транспарентно, изјавио је Дачић.

Према његовим речима, између Србије и Русије нема отворених питања, нити разлика у ставовима.

Дачић је оценио да ће посета Русији 4. децембра председника Србије Александра Вучића бити корак даље у развоју односа.

„Русија има чврст став и принципијелну позицију, која брани териоријални интегритет и суверенитет Србије. Москва подржава Србију када је потребно да се заједнички делује против пријема Косова у међународе организације, изјавио је Дачић.

Он је изнео податак да је прошле године вредност трговинске размене између Србије и Русије била већа од три милијарде долара.

„Ове године се очекује још већа вредност, а циљ је да за годину - две буде већа од четири милијарде долара, рекао је Дачић.

Он је навео да постоји сарадња у размени безбедносних информација, као и сарадња министарстава одбране, ради јачања српске политике војне неутралности.

„Наша војна сарадња није усмерена ни против кога, изјавио је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести