Дачић: Нови приступ САД, велика промена

БЕОГРАД:  Министар спољних полсова Ивица Дачић изјавио је данас, поводом информација да САД имају ново конструктивно решење у вези са КиМ, да није реч о новом решењу, већ о новом приступу и да то представља велику промену.
Dačić i Skat foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"То значи да су се отвоприла врата за тражење новог компромиснг решења за које САД нису биле спремне у протеклим годинама јер су сматрале да је то питање затворено", рекао је Дачић новинарима у Београду.Он је навео да је то позитивна промена и да су САД отворене да подрже дијалог и долазак до компромисног редшења и да у том смислу подржавају напоре које Србија чини.

"Они чврсто подржавају дијалог и наше настојање да се дође до компромиса. То је велика промена", рекао је Дачић.Оценио је да то може позитивно да утиче на даљи ток преговора, јер подршка Америке, као и других великих земаља у оквиру ЕУ даје један позитиван подстицај да се тај дијалог успешно приведе крају.

„Проблем је у неспремности Приштине да прихвати то компромисно решење, али мислим да је свима јасно да је та (њихова) политика пропала. Србија је показала своју добру вољу и Приштина је на реду да покаже да ли заиста жели компромис“, рекао је он.На питање да ли једно од компромисних решења подела Косова, Дачић је рекао да сада не говори о томе.

„До сада се говорило о КИМ на начин - то смо већ решили, него да видимо нешто друго...сећате се да је постојала политика да су то два одвојена колосека. На крају та два колосека ипак долазе до неког заједничкго колосека“, рекао је Дачић.Сада нико не говори о томе да нема о чему да се разговара, рекао је Дачић и додао да сви подржавају жељу да се дође до компромиса и подржавају дијалог који води ЕУ.

„Са друге стране, о модалитетима ће се тек разговарати“, рекао је он.Амерички амбасадор Кајл Скот пренео је новинарима да је амерички став био и још увек је да се стабилно решење у вези са Ким мора бити пронађено кроз преговоре Београда и Приштине.

"Било који договор Београда и Приштине ми смо спремни позитивно да разматрамо ", рекао је Скат.Амерички амбасадор је истакао да је важно да се дође до стабилног и трајног решења за будућност региона јер отворена питања компликују суитуацију, рекао је Скат.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести