Дачић: Политичко решење за КиМ национални приоритет Србије

БАКУ: Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је у Бакуу, да је постизање политичког решења за питање Косова и Метохије национални приоритет Србије, која, упркос једностраним потезима Приштине, остаје посвећена налажењу компромисног решења, које ће обезбедити трајни мир и стабилност.
d
Фото: EPA/EFE ANDREJ CUKIC

Дачић учествује на Министарском састанку и 18. Самиту Покрета несврстаних земаља, који се одржава до 25. октобра у Бакуу.

Он је на састанаку истакао да Србија изражава пуну подршку поштовању принципа суверенитета и политичке независности као темељима на којима треба да почивају међународни мир и безбедност, као и неговање пријатељских односа и сарадње између држава.

"Верујемо да је свет заснован на владавини права и поштовању људских права и достојанства сваког човека, жене и детета, без обзира на њихово порекло, веру, етничку или било коју другу припадност, једина здрава основа за мир и одржив развој", рекао је Дачић.

Он је истакао да је Србија, нажалост, на сопственом примеру искусила последице непоштовања међународног права, територијалног интегритета и суверенитета, суочила се са страном војном агресијом на својој територији, прогоном становништва и уништавањем вековима старе културне и верске баштине, покушајем сецесионизма, као и све израженијим територијалним претензијама од стране једне суседне државе усмерених ка српској покрајини Косову и Метохији.

Подсетио је да је, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244, Косово и Метохија аутономна покрајина у саставу Србије, под управом Мисије привремене управе УН-а на Косову - УНМИК.

Он је поручио да Србија, бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, у исто време брани и међународно право, Повељу УН, врховни ауторитет Савета безбедности на плану очувања међународног мира и безбедности.

"Наша земља је уверена у праведност ангажовања у заштити свог националног и историјског идентитета", подвукао је Дачић.

Он је истакао да се до трајног и одрживог решења може доћи једино дијалогом, компромисом, као и поштовањем и имплементацијом договореног.

"Србија се снажно противи сваком покушају наметања унилатералних, противправних поступака и због тога што они не доприносе атмосфери подстицајној за даљи ток дијалога који је у прекиду. Ми смо уверени да је управо за обнову дијалога и у интересу стабилности читавог региона, неопходно избегавање штетних иницијатива, попут захтева за пријем тзв. Косова у међународне организације", рекао је Дачић.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести