Дачић: Притисци не изненађују - Србија брине о својим интересима

Не изненађују ме притисци који долазе јер је то наставак уобичајене праксе да се Београд оптужује за све и свашта а да се Приштини гледа кроз прсте, изјавио је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

БЕОГРАД: Не изненађују ме притисци који долазе јер је то наставак уобичајене праксе да се Београд оптужује за све и свашта а да се Приштини гледа кроз прсте, изјавио је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић поводом изјава европске посланице Виоле фон Крамон, известиоца Европског парламента за Косово.

Гостујући на ТВ Пинку, он је оценио да је то прилично грубо, недипломатско и неполитчко понашање некога са такве функције, и додао да је добила одговор и од колега у Европском парламенту који су њено становиште напали.

"Они нису задовољни што нисмо усклађени тамо где нећемо да урадимо нешто што угрожава наше националне интересе. Албанија је имала усклађено 100 процената политику са ЕУ, све што стигне из ЕУ они одмах прихвате, а нису им отворили преговоре. То је потпуно небитно. Лаж је да ћемо због тога да убрзамо придруживање ЕУ", рекао је Дачић.

Он је поновио да ће Србија учинити све по питањима која су њеном интересу, на регионалној стабилности, приближавању и помирењу.

"Наше пројекције развоја се базирају на регионалној стабилности и унутрашњој стабилности у Србији", рекао је председник српског парламента.

Оценио је и да нема ефекта притисак на пет земаља ЕУ које до сада нису промениле одлуку и признају Косово, јер све те земље имају своје проблеме због којих имају такав став и не може Брисел да им одређује какав ће имати став.

Он је оценио да ЕУ никад није ни волела Вашингтонски споразум, и да многи у Европи нису били за америчког председника ДоналдаТрампа и подржавали су на недавним његовог противкандидата Џоа Бајдена.

"Утицај Виоле фон Крамон на међународну политику је раван нули и не треба да се узбуђујемо због изјаве. Ми знамо шта је наша политика, важно да обезбедимо подршку за та питања од великих који имају одлучујући утицај", рекао је Дачић.

Нагласио је да су веома важни добри односи са новом америчком администрацијом, али је додао да око Бајдена има људи који мисле да је време за притисак на Србију.

"Неће ипак то бити исто као што је било раније. Важни су нам и што бољи односи са ЕУ, и са Русијом која је гарант да кроз Савет безбедности УН неће проћи решење које Србији не одговора", додао је бивши шеф српоске дипломатије.

Дачић је најавио да би следеће недеље приликом посете региону рушки шеф дипломатије Сергеј Лаврло требало да посети и Србију.

"Битно је и да са Кином даље развијамо наше односе. То су нама битне ствари, а не шта је рекла Виола. Ја бих њу веома радо позвао да дође да разменимо мишљења о чему се ту ради. Али тешко да ће њу ико ишта питања", додао је Дачић.

Рекао је и да је на општу радост албански лобиста Елтон Енгел више неће бити у Конгресу САД, као и да је свако појављивање бивше државне секретарке Мадлен Олбрајт изазове бес код грађана Србије јер је била у администацији председника Била Кллинтона која ја хладнокрвно овде убијала људе за рачун велике Албаније и Косова.

"Клинтон и Олбрајт су лагали да су Срби извршили масакр, убијали цивиле, а на крају се испоставило да ништа од тога није тачно, никад није ни процесуирано", рекао је Дачихц.

Он се заложио да се ради и разговара са америчком администрацијом и да истину треба и промовисати и доказивати.

Додаоје и да је на причи о заједништву од пре 100 година Србије и САД покушано да се отвори нова тема сарадње јер имамо дубоке везе и дугу историју односа.

"Веома је битно да нађемо заједнички интересе са САД. Треба користити све могуће линије. Да пацификујемо јастребе којих ће сигурно бити у америчкој администрацији", рекао је Дачић и додао да су и они свесни да Србија неће урадити ништа што је на њену штету.

Поручио је да Србија жели добре односе, али и да постоје границе докле може да иде.

Дачих очекује да ће ситуација са ковид епидемијом потрајати још годину дана јер је и шпанска грозница трајала две године,

"Код вакцине је важно да је безбедна и ефикасна, да нема нус појава на здравље и да делује. Биће много подметања између компанија и земаља који их производе. Не знам коју ћу да примим, ваљда ону коју прва буде акредитована овде. Немам политички блиске вакцине", рекао је Дачић.

Говорећи о раду Скупштине, он је рекао да ће се радити по редовном поступку и да редовно заседање истиче 29. децембра у поноћ.

Очекује да ће парламент имати дотле још четири седнице на којима ће бити неколико сетова закона.

Он истиче да ће Одбор за европске интеграције први пут у пленуму расправљати и о извештају о напретку који је дала Европска комисија о Србији и да ће то бити за десетак днаа.

Најавио је и доношење кодекса о понашању посланика чије непостојање је била једна од замерки организације ГРЕКО, а биће и анализе рада независних државних интституција.

"Стигао је и предлог уставних промена, а ако скупштина то прихвати, предлагачи ће дефинисати како тачно треба да гласи текст предлога за промену устава", рекао је Дачић и додао да ће се на крају о променама који су о начину избора у правосуђу одлучивати референдумом.

Истакао је да се предложене промене не односе на промену позиције Косова и Метохије у Уставу и да нема нема најава да ће владајућа коалиција тако нешто тражити.

Он је најавио да ће се наставити и следећа фаза међустраначког дијалога.

"ђ Оно што је скупштина преузела од обавеза из досадашњег дијалога, мислим да је 90 посто испуњено", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести