Дачић: Прво окончати дијалог, па о Косову у међународним организацијама

СТАЗБУР:  Србија сматра да сваки пријем тзв. Косова у међународне организације пре институционалног краја дијалога Београда и Приштине представља велику опасност за дестабилизацију читавог региона, поручио је данас у Стразбуру први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.
Dačić u Strazburu Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Евентуални пријем тзв. Косова у Савет Европе представљало би директно кршење међународног правног поретка и свих статутарних норми и ми се томе противимо, рекао је Дачић новинарима у Стразбуру, где је присуствовао свечаности поводом обележавања 15 година од пријема Србије у Савет Европе.

"Видите да представници Приштине живе у неком свом свету и да не разумеју реалност која се дешава. Већина међународних фактора схвата да је потребно наћи компромис. Такође, Приштина стално говори да је више од 116 земаља признало ''Косово. Ноћас сам се вратио из Лесота који је повукао признање ''Косова''. Седам држава је повукло признање у овој години. До краја године ће их бити испод 100", рекао је Дачић.

Министар је казао да аргументи Приштине више не налазе међународну подршку и зато мисли да нема никаквих шанси да Косово буде примљено у Интерпол, имајући у виду да је велики број земала променио своје становиште. 

"Много је боље да се окрену дијалогу него да на овакав начин покушавају да уђу у разне међународне институције", рекао је шеф српске дипломатије.Он је казао да је Савет Европе једна од најстаријих и једина међународна организација која је окупљала све државе Европе. 

У том смислу, казао је, после 15 година, огромна је корист коју смо добили чланством у СЕ, пре свега када је реч о хармонизацији нашег законодавства, примени и прихватању различитих конвенција, експертиза у домену заштите људских права, владавине права, и демократије у најширем смислу речи.

Сами грађани су, додао је Дачић, имали корист, јер су добили и надлежност Европског суда за људска права."Наше чланство је уследило након атентата на премијера Ђинђића, у циљу консолидације демократије у Србији и мислим да је постигнут огроман напредак, нарочито последњих година", навео је.

Дачић је рекао да је разговрао са генералним секретаром Савета Европе Торбјорном Јагландом који, како је рекао, веома уважава допринос Србије стабилизацији прилика у региону."Информисао сам га о разговорима који се воде са Приштином. Веома је важно да постоји дијалог, да се на такав, миран начин решавају отворена питања", рекао је Дачић.

Додао је да је Јагланд рекао да постоје два проблема, а то су Брегзит - када је ЕУ у питању, и могући излазак Русије из Савета Европе. 

Србија, истакао је, подржава настојања генералног секретара Јагланда да се изнађе решење које би омогућило учешће свих и које би омогућило опстанак Савета Европе као једног кључног ослонца европске институционалне архитектуре.

Дачић: Србија за мир,али се противи пријему "Косова" у СЕ

Србија је опредељена за мир и даљи развој регионалне стабилности, за унапређење добросуседских односа и сарадње кроз дијалог, али се снажно противи евентуалном покретању процедуре за пријем ''Косова'' у Савет Европе, рекао је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић у Стразбуру на пријему поводом 15 година присуства Србије у тој организацији. 

"Евентуални захтев Приштине те врсте сматрамо неприхватљивим, јер је у пуној супротности са базичним правним принципима за чланство у међународним организацијама, Статутом Савета Европе и Резолуцијом СБ УН 1244. Сматрамо да СЕ треба да настави са статусно-неутралним ангажовањем на КиМ", поручио је Дачић.

Подсетивши да је чланство у Савету Европе Србији донело значајне промене, али да су највише користи од чланства имали грађани, Дачицј је поновио чврсту опредељеност наше земље чланство у Европској унији наводећи да је то један од наших спољнополитичких приоритета. 

"На свом европском путу Србија наставља да спроводи реформе у области људских права, демократије и владавине права. Уверавам вас да ће сви наши потенцијали бити искоришћени како би Србија у сваком домену у потпуности усвојила базичне европске вредности. Као и у протеклих 15 година, допринос и помоћ Организације у томе биће од немерљивог значаја", поручио је шеф српске дипломатије. 

Као битан елемент наше политике у регионалним односима навео је и решавање свих преосталих проблема и неспоразума у складу са међународним правом и додао да таква оријентација већ даје значајне резултате, јер су међусобни односи унапређени, а то је, тврди, директно допринело европској перспективи региона. 

А, имајући у виду да је Србија испунила готово све обавезе и дужности преузете приликом пријема у Организацију, као и да је ушла у пост-мониторинг процедуру у Комитету министара Савета Европе, Дачић је рекао да је Србија уверена да Парламентарна 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести