Дачић: Седница СБ УН о Косову 7. фебруара?

БЕОГРАД: Екваторијална Гвинеја као председавајућа Савета безбедности Уједињених нација ставила је Косово на дневни ред седнице која би требало да се одржи 7. фебруара, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
Dačić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Екваторијална Гвинеја се херојски држи. Они су ставили Косово на дневни ред, без обзира што су САД и Велика Британија биле жестоко против. У даљим разговорима ће се видети да ли ће они тражити гласање, рекао је Дачић за ТВ Прва.

До сада се, каже Дачић, није гласало да ли ће се Косово наћи на дневни ред подсетивши да Велика Британија када је била председавајућа није хтела да стави Косово на дневни ред Савета безбедности, док Кина јесте.

Видећемо како ће се даље одвијати, рекао је Дачић.

Министар је подсетио да Екваторијална Гвинеја није признала Косово као независну државу.

Предедник Палуа стигао у БГ, закључите сами

Министар спољних послова није данас желео да потврди да је Република Палау повукла признање Косова, како је јуче објављено.

Председник Палауа је стигао у Београд и сутра ће се састати с председником Вучићем. Ја бих вас замолио да закључите сами. (косовски министар иностраних послова Беџет) Пацоли је писао председнику Палауа чим је чуо и ја не бих да нашкодим нашим интересима, дајте прво да завршимо посао, рекао је Дачић за ТВ Прва.

Он је додао да је још рано да се каже да ће и Свети Китс и Невис повући признање Косова, али, како је рекао, „има шансе да се то деси“.

И моја деца ме питају често где је која земља, али те земље имају исто право гласа (у УН) као и Кина. Ја редовно показујем мапу свима ко је признао Косово, а ко није. Када погледате територијално, ми смо у огромној предности, рекао је Дачић.

Он је додао и да очекује да ће у наредних неколико месеци број земаља које су признале Косово пасти на 96.

СПС за редовне изборе

Министар спољних послова Србије и лидер Социјалистичке партије Србине (СПС) Ивица Дачић поновио је став те странке да се залаже за редовне изборе, односно 2020.

Да ли ће бити избора, зависи вероватно и од тога каква ће бити тема којом ћемо се бавити у наредном периоду, да ли ће се наставити дијалог (с Приштином) или не. С друге стране, видите да и на политичкој сцени код нас влада један велики страх, рекао је Дачић.

Подсећа да СПС увек иде самостално на изборе, односно с коалиционим партнером Јединственом Србијом.

До сада није било разговора на ту тему... Интерес Србије је на првом месту, рекао је Дачић.

Сматра да би требало наставити са реформама, радити на томе да се трајно реши питање Косова, настави пут ка ЕУ, као и да се јача спољно-политичка позиција.

Мислим да је то боље, него ићи на изборе. Избори најмање одговарају онима који желе да протесте претворе у протесте против (председника Србије Александра) Вучића. Вучић може да се свиђа неком или не свиђа, али резултати избора су ти који говоре ко ће бити на власти, рекао је Дачић.

На констатацију да опозиција инсистира на фер условима, Дачић је прокоментарисао да је „најлакше причати о томе, а у ствари плашити се избора“.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести