Дачић: Скуп у Берлину неће бити одлучујући за питање КиМ

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да предстојећи скуп западнобалканских лидера у Берлину неће бити одлучујући за решавање питања Косова, јер, како је навео, Србија неће попустити пред притисцима и ултиматумима.
dacic miting
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Дачић је за ТВ Прва синоћ рекао да је Немачка заказала тај скуп без консултација с другим државама, осим са Француском, као ни са Европском службом за спољне послове.

"То је доказ да свако ту жели да преузме неко лидерство. А нису позвали САД. Тај скуп неће бити одлучујући, јер Србија ту попустити неће", рекао је Дачић.

Шеф дипломатије наводи да ће бити притисака да се настави дијалог без укидања такси на српску робу од стране Приштине.

Осврнувши се на Бриселски споразум потписан пре шест година, Дачић је казао да је он био добар за интересе Срба на КиМ, али да није реализован.

"Албанска страна је сваки пут додавала неке нове једностране кораке стварајући тиме нову политичку реалност", тако да данас нико више не говори о формирању ЗСО него о укидању такси", рекао је Дачић.

Он је додао да је став међународне заједнице промењен, јер је пре седам година мислило да је све решено, а сада се отвара питање компромиса. 

"Шта је то компромис, о томе постоје различита мишљења, али о томе тек треба да се разговара", закључио је Дачић. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести