Дачић: Србија не подстиче сукоб, већ мир и дијалог

МИОНИЦА: Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да Београд не подстиче сукобе у Црној Гори, већ се залаже за мир и дијалог, и има легитимно право да говори о Србима у Црној Гори.
daccich_izj2
Фото: Танјуг (Видео)

„Изражавамо своје противљење Закону о слободи вероисповести, јер је усмерен против права и слобода српског народа и СПЦ. Ми имамо легитимно право да говоримо о Србима у Црној Гори. Они су грађани Црне Горе, али је Србија имала обавезу и право да говори о њиховом интересу, праву и слободи као грађана Црне Горе српског народа“, објаснио је Дачић у изјави новинарима у Мионици подсећајући да Срба у Црној Гори, према попису има 29 одсто.

Указао је да је Србија веома често изложена разним критикама европских земаља, наводећи као пример Хрватску која стално истиче положај хрватске мањине у Србији, а која чини свега 0,80 одсто становништва, као и Бугарска којих има свега 0,26 процената.

"Зар неко мисли да Србија не треба да регује и било шта говори о Закону који је донет уз противљење српског народа и СПЦ, којим се може десити да буду угрожене светиње православног народа. У том смислу је руководство Србије у жељи да се сачува мир и да се дијалогом решавају проблеми, од првог дана дало такве изјаве. Зато не разумем овакве ставове, не разумемо овакве нападе на званични Београд“, поручио је он.

Дачић је упитао чиме је то званични Београд узроковао кризу у Црној Гори, да ли је донео споран закон или говорио о правима Црногораца који живе у Србији.

„Говоре да је угрожена независност Црне Горе. Доста више та прича. Од кога је угрожена, ко је када спомену да не треба да буде независна држава?“, упитао је он.

Оценио је да није у интересу да се стално заоштрава ситуација и траже вештачке теме које нису актуелне.

„Ми не говоримо о независној Црној Гори, то нас не интересује. Интересују нас добри односи са Црном Гором и право српског народа. Као што њих интересује да ли ће права Црногораца који живе у Србији бити поштована. Нисмо за даље заоштравање ситуације“, нагласио је Дачић.

Што се покушаја паљења заставе у Београду тиче подсетио је да је Министарство на чијем је челу осудило најоштрије тај акт.

Када је реч о жељи председника Србије Александра Вучића да Бадњи дан проведе са својим народом у Црној Гори, рекао је да ће то бити најављено властима у Подгорици, а да је посета верског карактера.

„Не ради се о званичној, радној посети, већ је усмерена на посету Србима који живе у Црној Гори за Божић. Та посета нема никакве негативне конотације. Напротив, ако до посете дође она је у интересу мира“, подвукао је он.

Осудио је и петицију која се организује од стране црногорских власти где, како је рекао, сви српски непријатељи потписују тврдњу да наводна опасност долази из Београда.

„То је покушај да се узроци кризе траже у другима. Ми не желимо заоштравање односа. То су њихови грађани. Нису дошли да протестују из моје Житорађе, већ грађани Црне Горе“, указао је он.

Дачић је рекао да је Србија најближа са Црном Гором и да не треба вештачки правити сукобе.

„Из Београда се подстиче мир и дијалог, не сукоби. Ако неко ради против интереса српског народа немојте да очекујете да ћемо да аплаудирамо одавде. Све државе бране интересе свог народа. То ради и Србија, али не желећи да се свађа са Црном Гором“, казао је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести