Дачић: Србија није престала с кампањом повлачења признања

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић демантовао је као "велику лаж" медијске наводе да је Србија обуставила кампању повлачења признања Косова.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/video, arhiva

Србија није престала са кампањом повлачења признања Косова, нити ће престати ако сви други не престану с кампањом за признавање тзв. Косова, истиче Дачић у одговор на писање Радија Слободна Европа (РСЕ) да је Србија обуставила кампању, на шта се позивају на неименоване дипломатске изворе у Бриселу.

Дачић је, након разговора с председником Србије Александром Вучићем, како наводи, истакао да се ради о „великој лажи“.

Србија већ више година јавно каже да ће престати са кампањом повлачења признања само ако сви други престану са кампањом за признање Косова и учлањење у међународне организације. Пошто то није случај, Србија није престала с кампањом повлачења признања Косова. Кад престану они, престаћемо и ми, поручио је Дачић у изјави за Танјуг.

РСЕ је објавио данас после подне изјаву неименованог високог дипломатског извора у ЕУ да „су се стране у Србији као део добре воље за стварање атмосфере која је погодна за наставак дијалога, сложиле да неће наставити са овом кампањом".

Један од високих званичника Европске уније који се бави процесом дијалога је истакао да је кампања Србије, “иритантно питање”, преноси РСЕ.

Морамо градити позитиван замах, а не да се међусобно иритирамо, навео је тај саговорник.

Дипломате из Брисела, преноси РСЕ, оцењују да обе стране треба да допринесу конструктивној атмосфери, која ће омогућити обнову дијалога.

Они сматрају да недавно увођење мера реципроцитета претходне косовске владе на челу с Аљбином Куртијем „није у том духу“.

Бриселски званичници очекују и од нове косовске владе да предузме све мере како би се створила позитивна атмосфера око дијалога који убрзо треба да се настави у Бриселу, што подразумева и укидање ових мера.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести