Дачић: Трибунал није хтео помирење, већ кривицу Срба 

БУЕНОС АЈРЕС: Хашки суд није имао за циљ да постигне помирење, већ да докаже да су Срби једини кривци у претходном грађанском рату на простору бивше Југославије, изјавио је данас у Буенос Ајресу министар спољних послова Србије Ивица Дачић коментаришући пресуду којом је тај суд осудио Ратка Младића на доживотну затворску казну.
Dačić u Argentini,Foto: Tanjug/ video
Фото: Танјуг (Видео)

“Хашки суд завршава своје постојање на исти начин на који је све то време и постојао, а то је да није имао за циљ да постигне међусобно помирење, већ да докаже и покаже да су Срби били криви и да су они једини кривци у претходном грађанском рату на простору бивше Југославије”, рекао је Дачић за Тањуг након што је са шефом аргентинске дипломатије Хорхеом Марселом Форијем потписао Споразум о трговини и економској сарадњи између Србије и Аргентине у престоници те земље.

Како је нагласио, на Србији је да прихвати грешке које су биле у прошлости, ”али да не дозволи да будемо оптужени за нешто за шта нисмо криви, а нарочито да не дозволимо да они који су остали без осуде, то користе као оптужбу против целог једног народа”.

Он сматра да је ретко ко изненађен пресудом Младићу имајући у виду, како је рекао, да је суђење Ратку Младићу и Радовану Караџићху било централно за Хашки суд. 

“Креатор једне политике по којем су Срби криви за све и на крају постојања овог суда свакако да је била потребна једна оваква пресуда која практично легитимише све оно што су урадили у протеклим деценијама”, рекао је Дачцић.

Имајући све то у виду, додао је, пресуду треба добро анализирати и видети које је све области обухватила, а шта није обухватила.

“Оно што је битно је да се морамо сви заједно окренути будућности и видети да ли је могуће да се ми већ 20 година заједно са другим балканским земљама вртимо у круг и једни друге оптужујемо ко је више или мање крив”, рекао је Дачић. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести