Дачић: Важни добри односи са Турском

АНКАРА: Добри односи са Турском су веома важни, јер је Турска важан фактор у региону, због односа са БиХ, као и због унутрашње стабилности Србије, изјавио је данас у Анкари председник Скупштине Србије Ивица Дачић, после састанка са председником парламета Турске Мустафом Сентопом.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Важно је подићи ниво међусобног поверења, које никада није био веће у последњих 100 година", рекао је Дачић за Танјуг.

Он је навео да је важан сегмент билатералних односа сарадња парламената.

"Заједничка оцена је да су билатерални односи веома напредовали свих ових година. Постигли смо изванредне резултате у политичким, али и економским односима. Спољнотрговинска размена је сада већа од 1,3 милијарду евра, а поставили смо циљ да она достигне две милијарде“, рекао је Дачић.

Он је додао да парламенти треба много више да сарађују, па је договорено да се сваке године одржавају билатерални састанци на врху.

"Овде се веома позитивно истиче да смо у кратком временском размаку имали посету министра Селаковића, моју и посету скупштинске делегације, а крајем недеље ће и председник Републике Александар Вучић бити у посети овде", изјавио је Дачић.

Он је подсетио да је пре 10-ак дана Србију посетио министар спољних послова турске Мевлут Цавушоглу, када је отворен и Генерални конзулат Турске у Новом Пазару.

"Велики је интензитет наших односа", рекао је Дачић.

Он је указао и на чињеницу да је велики број грађана Турске пореклом са наших простора, наводећи да и породица председника турског парламента води порекло из Ђевђелије.

"Драго ми је да је наша скупштинска делегација дочекана на високом нивоу. Сви заједно су истакли велику потребу за даљим унапређењем односа, а у децембру и јануару очекујемо узвратну посету председника парламента Турске", навео је Дачић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести