Дачић: Ускоро име храбре земље која је повукла признање

БЕОГРАД: Министар спољиних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће име још једне храбре земље која је повукла одлуку о поризнању независности Косова саопштити по повратку преседника Србије Александра Вучића из Њујорка.
Ivica Dačić dodelio orden Milici Pivnički Foto: Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић доделио орден Милици Пивнички Фото: Тањуг/видео

Дачић је у изјави за Танјуг рекао да су без обзира што као народ нисмо задовољни снагом земаља које повлаче одлуку о независности Косова те одлуке за Србију веома важне.

"Потцењујемо оне који доносе такве одлуке, а за то је потребна велика храброст јер иза Приштине стоје велике силе које лобирају за интересе Косова", рекао је Дачић.

"Тачно је да је 15 земља повукла и суспедновала признање Косова .Та одлука није од јуче, они су ноту насловили на Видовдан што носи неку поруку и још нисам открио о коме је реч и нећу док се председник не врати", рекао је Дачић за Тањуг упитан која је то 15 земља јер се помиње Того, док је он лично казао да је Сомалија на путу да испита своју одлуку због Сомалиленда.

Дачић је подсетио да са Вучићем има договор да не објављује име државе, још одоног дана када је Квинта издала саопштење у коме позива Београд да одустане од лобирања за своје интересе.

Одлуку смо донели да не испада да се инатимо и свађамо, рекао је Дачић и додао да Београд наставља да ради на очувању сопствених интереса

Како каже ситуација по питању повлачења признања потпуно је јасна.

"Процес није готов и то је оно што највише боли и што је натерало велике силе да преиспитају позиције око независности Косова", рекао је Дачић. 

Захваљујући дипломатским атквиностима Србије и министра Дачића до сада су одлуку о признавању независности повукле Унија Комора, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Соломонска Острва, Палау, Централно Афричка Република.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести