Данас Самит ЕУ - ЗБ, Србију представља Вучић

БЕОГРАД: Видео конференцијски самит Европска унија - Западни Балкан, на коме учествује и председник Србије Александар Вучић, биће одржан данас.
vucic
Фото: Танјуг (видео)

Виртуелни самит, у организацији председавајуће ЕУ Хрватске, а којем ће председавати председник Европског савета Шарл Мишел, биће одржан од 16.30 до 19.30 часова.

Како је раније саопштено из Загреба, уз званичнике 27 држава чланица ЕУ, учешће на састанку потврдили су и албански премијер Еди Рама, председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић, црногорски председник Мило Ђукановић, македонски премијер Оливер Спасовски и председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.

На видео конференцији ће учествовати и високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борел, председник Европског парламента Давид Сашоли, представници Европске банке за обнову и развој, Светске банке, Европске инвестиционе банке и Савета за регионалну сарадњу.

Почетком године самит лидера ЕУ и Западног Балкана најављиван је као "прекретница" у политици проширења и "камен темељац" за нове и побољшане односе између Уније и региона.

Као последица избијања пандемије Ковид19 самит планиран да се одржи два дана у Загребу постао је видео конфренција од два сата, а вирус је "појео" крунисање новог почетка у односима ЕУ 27 и западнобалканске шесторке.

Утврђена су правила према којима ће учесници видео конференције седети испред неутралне позадине, на екрану иза њих неће бити никаквих државних обележја, застава, грбова, чак ни имена држава, само име и презиме особе која говори.

Очигледно је да је реч о уступку, који се тиче Косова, што потврђује и чињеница да су свих 27 лидера земаља чланица, укључујући Шпанију, која се раније противила наступу представника Косова у званичном својству, потврдили учешће.

Након састанка предвиђена је заједничка конференција за новинаре Мишела, председнице Комисије Урсуле фон дер Лајен и хрватског премијера Андреја Пленковића.

Учесници ће прихватити Загребачку декларацију, којом ће бити потврђена европска перспектива земаља Западног Балкана.

Последњи нацрт тзв "Загребачке декларације" не доноси ништа што Западни Балкан већ није чуо и видео када је реч о обећењима о европској будућности региона.

Шта више, у нацрту Декларације се не помињу ни проширење ни чланство у ЕУ, па ни ЕУ интеграције.

Декларација потврђује још једном недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана, наводи ЕУ званичник пред конфренцију.

Додаје се да иако проширење неће бити тема разговора лидера ЕУ и Западног Балкна, оно "траје и напредује" својим током.

Као следећа прилика за разговор о будућности региона у ЕУ наводи се ЕУ министарски састанак у јуну.
Према нацрту "Загребачке декларације", фокус разговора лидера ЕУ 27 и Западног Балкна биће на "једиснтву и солидарности" у борби против коорна вируса.

У Бриселу наглашавају да је важно нагласити "екстремно блиске" односе ЕУ и Западног Балкана док сама Деларација подвлачи да европска "подршка и сарадња" иду много даље од онога што су "други партнери обезбедили" региону.

Нацрт Декларације коју потписују лидери ЕУ, уз "консултације" са лидерима Западног Балкна, понавља важност реформског процеса у региону са фокусом на владавини права, демократији, борби против корупције и организованог криминала, поштовању људских права, права мањина и родне равноправности.

Западни Балкан се позива на даље одлучне кораке у процесу поцесима помирења и сарадње и решавања билатреаних проблема при чему се поздравља избор ЕУ Специјалног представника за дијалог Београда и Приштине и других регионалних питања.

Већ виђен је и позив ЕУ партнерима са Западног Балкана да напредују ка пуном усклађивању са ЕУ спољном и безбедносном политиком као и да се напредује у сарадњи Уније и региона на решавању заједничких изазова као што су заједничка безбедност, борба против тероризма и екстремизма, миграције, трговина људима, дрогом и оружјем.

У циљу даље промоције наших заједничких интереса, ЕУ лидери су спремни да оснаже политички дијалог, укључујући и састанке на највишем нивоу", између ЕУ и Западног Балкана, стоји у закључку нацрта Декларације.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести