Дани Републике Српске од 4. до 10. септембра у Србији

БАЊАЛУКА:  Манифестација Дани Српске у Србији, 2019. почеће 4. септембра и трајаће до 10. септембра, имаће 23 програма у тридсет једном извођењу у двадесет једном граду Србије, најављено је из Председништва Републике Српске.
rs
Фото: Youtube Printscreen

Очекује се да ће овогодишњу манифестацију Дани Српске у Србији свечано отворити српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, а да ће манифестацију свечано затворити председница Републике Српске Жељка Цвијановић. 

Свечано отварање и свечано затварање манифестације планирани су у Народном позоришту у Београду.

Уметнички део програма на свечаном отварању Дана Српске у Србији, 4. септембра у 20 сати, биће музичко-драмски програм по сценарију Милована Витезовића а у режији Драгана Елчића, уз учешће глумаца, музичара и играча из Републике Српске и из Србије. 

Намера организатора је да на почетку манифестације пошаљу поруку свесрпског јединства, једног језика и писма.

На свечаном затварању овогодишње манифестације Дани Српске у Србији, 10. септембра у 20 сати, уметнички програм биће целовечерњи концерт Бањалучке филхармоније под управом Ванесе Кременовић. 

Солисти су Снежана Савичић Секулић, Дуња Симић и Небојша Бабић.

Како је саопштено, у програму манифестације наћи ће се музички програми за скоро све укусе и све генерације, позоришне представе и за децу, монодрама у четири града...

У књижевним програмима биће и поезије, и прозе, и сатире, а у току манифестације биће приређена хуманитарна акција добровољног давања крви у организацији Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији. 

Ансамбл Народног позоришта Републике Српске играће представу "Кокошка" Н. В. Кољаде у режији Предрага Штрпца у Крушевцу и Нишу, а глумци Дечјег позоришта Републике Српске "Јежеву кућицу" у новосадском Позоришту младих. 

Приједорско позориште ће се представити у Сомбору с представом "Колубарска битка" Добрице Ћосића у драматизацији Борислава Михајловића Михиза и режији Александра Дунђеровића, а Градско позориште из Требиња Нушићевим "Аналфабетом"“ у адаптацији и режији Жељка Милошевића. 

Слободан Ћустић ће своју монодраму "О глуматању" играти у Зрењанину, Краљеву, Суботици и Пожаревцу. 

Студентско позориште са Пала извешће комедију "Вечера будала" у Дому омладине у Крагујевцу, а Бањалучко студентско позориште представу "Лајф" у Смедеревској Паланци и Вршцу.

Академија наука и умјетности РС представиће други том Енциклопедије Републике Српске у Новом Саду и у Суботици. 

На представљању те књиге говориће академик Рајко Кузмановић, председник АНУРС, и академик Љубомир Зуковић. 

Српско културно-просвјетно друштво "Просвјета" из Бијељине представиће своја издања и часопис "Српска вила" у Сремској Митровици.

Песник Ранко Рисојевић наступиће у Тополи, Ранко Павловић и Јованка Стојчиновић Николић у Сремској Митровици, Тања Симеуновић и Здравка Бабић у Београду, Миланка и Берислав Благојевић и Врбасу...

Песник Горан Врачар и романописац Жељко Пржул разговараће са љубитељима књижевности у Аранђеловцу, а Недељко Зеленовић, Душан Зуровац, Јован Л. Делић и Радослав Милошевић у Зрењанину. 

Сатиричари Стеван Р. Стевић и Јово Николић одржаће књижевно вече у Нишу.

Етно-група "Ива" из Добоја свираће и певати у Новом Саду, "Катера" из Источног Сарајева у Београду и Ужицу, а "Оне три" из Бањелуке у Шапцу и Врању. 

Из Бањелуке на манифестацију Дани Српске у Србији долази и КУД "Веселин Маслеша", из Војводине АКУД "Соња Маринковић", а из Грачанице Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“. 

Представништво Републике Српске у Србији ће у време ове манифестације, од 4. до 10. септембра, организовати и сусрете привредника Србије и РС у сарадњи с привредним коморама, а посебно и сусрете највиших званичника Републике Српске, прије свега председника Скупштине и председника Владе РС, а потом и министара у влади Републике Српске с политичким руководствима покрајине Војводине и градова у Србији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести