ДЕКЛАРАЦИЈА ЕУ-ЗБ: Убрзати интеграције, Београд и Приштина да примене споразуме; Брнабић уложила резерву

БРИСЕЛ: Европска унија позива на убрзање процеса приступања Западног Балкана том блоку и тражи од Београда и Приштине брз напредак у нормализацији односа и да у потпуности, без даљих одлагања или предуслова, примене постигнуте споразуме, укључујући споразум о путу ка нормализацији односа и његов имплементациони анекс, наводи се у декларацији која је објављена у среду, током самита лидера ЕУ и Западног Балкана, са којом се усагласила и Србија, уз јасно истакнуте црвене линије.
evropska unija, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

У декларацији се тражи се потпуно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ и напомиње да ће ЕУ брзо испитати предлоге изнете у Плану раста за унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ.

Наводи се да ЕУ наставља да у потпуности подржава напоре високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Бореља и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања западног Балкана Мирослава Лајчака.

Како се додаје, ЕУ очекује "конструктиван ангажман" Београда и Приштине "у доброј вери и духу компромиса" да би се постигао брз напредак у нормализацији њихових односа, што је, како се наводи, критично важно за сигурност и стабилност целог региона и за осигурање да две стране могу да напредују на европском путу.

"Позивамо стране да, без даљих одлагања и предуслова, потпуно спроведу Споразум о путу нормализације и његов Анекс за имплементацију, као и све претходне споразуме", наводи се у декларацији.

Како се додаје, од Београда и Приштине се очекује да наставе да улажу континуиране напоре за смиривање напетостиу складу са захтевима ЕУ и да се уздрже од једностраних и некоординисаних акција, које би, упозорава се, могле да доведу до даљих тензија и насиља, као и реторике која не води нормализацији односа.

У нацрту се наводи да је због све компликованијег географског окружења, којим доминира рат у Украјини и које је снажно обележено кризом на Блиском истоку, угрожена европска и глобална безбедност и да то окружење показује "важност јединства и сврхе унутар европске породице" и стратешког партнерства између ЕУ и Западног Балкана којима се успостављају још ближе везе и боље интегрисана сарадња са ЕУ, на основу  заједничких принципа и вредности.

У тексту се потврђује пуна и недвосмислена посвећеност ЕУ перспективи чланства Западног Балкана у том блоку и позива на убрзање процеса придруживања, на основу "кредибилних реформи партнера, поштених и строгих услова и и начела властих заслуга, што је у нашем узајамном интересу".

ЕУ поздравља напредак који су партнери са Западног Балкана постигли на својим путевима ка ЕУ од Самита ЕУ-Западни Балкан у Тирани.

"Будућност Западног Балкана је у нашој Унији", поручује се у декларацији.

У документу се напомиње да ЕУ има за циљ да приближи Западни Балкан ЕУ, припремајући терен за приступање и доносећи конкретне користи његовим грађанима већ током процеса проширења, и наводи да ЕУ, у ту сврху, намерава да истражи додатне мере у смеру даљег напретка ка постепеној интеграцији.

"Надовезајући се на ревидирану методологију, ЕУ подсећа на позив Европског савета да се још унапреди постепена интеграција региона већ током самог процеса проширења, и то на реверзибилан начин, заснован на заслугама", наводи се у декларацији.

Како се додаје, у том контексту недавна комуникација ЕК  о новом Плану раста за Западни Балкан има за циљ да убрза социо-економску конвергенцију између Западног Балкана и ЕУ и охрабрује се регион да појача корак реформи у вези са ЕУ и унапреди регионалну економску интеграцију кроз заједничко регионално тржиште, на основу правила и стандарда ЕУ.

Наводи се да је ЕУ спремна да размотри предлоге изнете у Плану раста за унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ.

ЕУ примећује да су изнети предлози предмет усклађивања Западног Балкана са јединственим тржиштем ЕУ и отварања релеватних сектора и подручја свим његовим суседима, у складу са заједничким регионалним тржиштем, док се истовремено потпуно чувају интегритет јединственог тржишта ЕУ и једнаки услови за све.

ЕУ истиче да је потребно да се партнери са Западног Балкана определе за инклузивну регионалнну сарадњу и јачање добросуседских односа, укључујући са државама чланицама ЕУ.

Поздравља се одлучност партнера са Западног Балкана да поштују средишње европске вредности и принципе и да се према њима обавежу, у складу  са међународним правом.

 Наглашава се и потреба за трајним и неповратним реформским постигнућима у области владавине права, функционисања демократских институција, економије и реформе јавне управе.

"Заједничка визија будућности укључује заједничке вредности и заједничку одговорност. Док продубљујемо нашу сарадњу са партнерима, поново апелујемо на њих да остваре брз и сталан напредак ка потпуном усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ (ЗСБП), укључујући у погледу рестриктивниих мера, и да делују у складу са тиме", наводи се у декларацији.

Похваљују се партнери са Западног Балкана који, како се оцењује, већ показују своју стратешку посвећеност тиме што се у потпуности уклађују са ЗСБП и охрабрују они који то нису урадили да следе њихов пример.

Истиче се и важност побољшаног спровођења рестриктивних мера и спречавања њиховог заобилажења.

Указује се и да је ЕУ и даље најближи партнер региона, главни инвеститор и трговински партнер, као и главни донатор.

Напомиње се да је ЕУ посвећена убрзавању и даљем продубљивању свог политичког ангажмана у вези са политикама на Западном Балкану.

Истиче се и да је ЕУ одлучна да додатно ојача сарадњу са регионом  када су посреди кључна безбедносна и одбрамбена питања, укључујући на оперативном нивоу.

Наводи се и да ће ЕУ наставити да унапређује  колективну сајбер безбедност у сарадњи са Западним Балканом и поручује да ће ЕУ увелико појачати рад са партнерима на, како се наводи, сузбијању "лажних руских дискурса и дезинформација" о рату Русије у Украјини.

У декларацији се поздравља чињеница да су се партнери са Западног Балкана усагласили са наведеним тачкама.

Председница Владе  Ана Брнабић уложила је резерву на декларацију ЕУ "Самит ЕУ-Западни Балкан, Брисел 13. децембар 2023.", штитећи интересе Републике Србије, а у резерви је јасно ставила до знања да Косово и Метохија остаје интегрални део Републике Србије у складу са Резолуцијом 1244 УН, саопштила је Влада Србије.

Како се истиче, јасне црвене линије Србије су непризнавање Косова и Метохије и неприхватање Косова и Метохије као члана Уједињених нација, као и члана у систему отганизација и агенција Уједињених нација.

Брнабић је новинарима пред почетак самита рекла да се Србија, по питању вредности ЕУ,  усагласила са ЕУ декларацијом, али да је, када је реч о санкцијама, српски народ против увођења санкција.

"Зато што смо патили због санкција током деведесетих година. Ми мислимо да санкције увек угрожавају нарањивије међу становништвом", рекла је Брнабић медијима.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести