Дигитализација шанса за победу у Четвртој индустријској револуцији

БЕРЛИН: Дигитализација је кључни приоритет Владе Србије, поручила је данас премијерка Ана Брнабић у Берлину и истакла да управо дигитализација мањим земљама, попут Србије, које нису биле међу победницима треће индустријске револуције, пружа шансу да се боре да буду међу победницима четврте револуције.
ana brnabic
Фото: Youtube Printscreen

У том смислу, Брнабић је истакла значај реформе образовања која ће децу припремити за послове у будућности.

Да је образовање најважније када се говори о дигитализацији, сагласни су и премијери Исланда Катрин Јакобсдоутир и Естоније Јири Ритас, који су такође говорили на панелу о дигитализацији на привредном форуму у организацији “Зидојче цајтунга”.

Модератор панела, главни уредник “Зидојче цајтунга” Волфганг Крах, најавио је Ану Брнабић као прву жену премијера у Србији, да није члан странке, а чија је влада фокусирана на дигитализацију и образовање и вођења циљем чланства земље у ЕУ.

“Дигитализација је кључни приоритет владе коју водим. Живимо у време четврте индустријске револуције и земље попут Србије имају шансу да се придружимо вама, који сте победници треће револуције, ухватимо прикључак, допринесемо бољем животу грађана”, рекла је Брнабић.

Указала је да дигитализација може да буде предност за мање земље, које тиме подижу ефикасност јавне управе, развијају образовање како би брже довело до што бољих резултата и напретка.

Брнабић је подвукла да су за њу важна три Е: е-управа, е-образовање и економија.

Навела је Естонију као једног од лидера у е-управи, истичући да је неопходно да јавна управа буде транспарентна, јефтинија и фокусирана на грађане.

Посебно је нагласила значај реформе орбазовања, како би смо децу спремили за посао сутрашњице, наводећи да је изазов и то што не знамо како ће будућност изгледати, што је разлог више да децу учимо како да мисле, а не шта да мисле.

У том смислу, додала је да је у Србији информатика постала обавезан предмет, да се уводе е-уџебини и пројекат е-учионице.

Брнабић је рекла да је важно и да се економија развија ка економији заснованој на знању и иновацијама, и да ће Србија у наредном периоду инвестирати готово 100 милиона евра у инфаструктуру везану за иновације, истраживања и развој, као и развој старт ап предузећа и научну инфраструктуру.

Председница владе је истакла да се, када се говори о дигитализацији, то не односи само на технологију, већ и на креативност и иновације, на креативне индустрије.

“Креативност и иновативност не могу да буду аутоматизовани, као што може много тога у четвртој индустријској револуцији”, приметила је.

“Зато је шанса за Србију и земље попут Србије да се кроз дигитализацију боре, да инвестирају у образовање и истраживање и развој и биће међу победницима у будућности”, поручила је Брнабић.

Она је додала и да уз дигитализацију јачају и институције, па самим тим и владавина права.

Према њеним речима, Србија је поправила своју позицију на Дуинг бизнис листи Светске банке и због тога што је увела електронско издавањне грађевинских дозвола.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести