Ђилас: Изјава амбасадора Братуа је велика срамота

БЕОГРАД: Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас каже да је једна од најскандалознијих оцена о Србији у последњих десет година данашња изјава амбасадора ОЕБС Јана Братуа о томе да у Србији постоје услови за фер изборе.
w
Фото: Youtube Printscreen

Брату је осим тога у изјави за Н1 поредио ситуацији у Србији с оном у Норвешкој, чиме је, каже Ђилас, увредио не само оне који се у Србији боре за слободу и правду, већ и Норвешку, земљу из које долази.

Ђилас подсећа Братуа да је пре само неколико месеци на састанку у просторијама С СП говорио о томе да "не може много да уради, јер сваки пут кад критикује власт они престану да сарадују са Мисијом", те његову данашњу изјаву назива "великом срамотом".

"Ово што сте рекли данас о стању у земљи коју све светске организације оцењују негативним оценама када су слобода, људска права, корупција и криминал у питању и то на дан када је Human Rights Watch саопштио да су новинари који критикују власт изложени претњама и насиљу, представља велику срамоту. Срамоту за Вас и организацију коју представљате", поручио је Ђилас амбасадору Братуу.

Питао је и о каквим фер условима Брату говори и како не примећује да је у медијима са националним фреквенцијама однос власти и праве опозиције такав да власт има сате и дане програма, а опозиција неколико минута.

Брату, према речима Ђиласa, не примећује ни да се на свим комерцијалним телевизијама са националном фреквенцијом опозиција дословце свакодневно сатанизује, па тако, додаје, није приметио ни "филм" од 20 минута који је емитован на ТВ Пинк, ТВ Хепи и још на многим локалним телевизијама, а "у коме се таргетирају новинари и лидери опозиције на исти начин како је то урађено и Оливеру Ивановићу непосредно пред убиство".

Ђилас помиње и свакодневне написе у новинама и на порталима "под контролом Александра Вуцица", организовани напад "режисера свих државних догађаја" Драгослава Бокана на Маринику Тепић због њеног националног порекла, "фашистицку харангу" којој је био изложен Горан Марковиц, стотине прилога о измишљеним аферама попут рачуна на Маурицијусу, 619 милиона евра које је он (Ђилас) украо, а за које ни РТС није хтео да објави деманти, поништену пресуду функционеру СНС у случају паљења куће новинара Милана Јовановица, пуштање из затвора једног од највецих нарко-трговаца на свету Дарка Шарица..., све то, констатује Ђилас, Брату не примећује.

Ђилас је, међутим, уверен да је све то познато и Братуу, те поручује: "Ми смо у Србији одавно схватили да нам у нашој борби нико неће помоћи и да великој већини међународне заједнице одговара Александар Вучић, који ће испуњавати све што му се тражи на рачун Србије и свог народа. И помоћ не тражимо. За слободу ћемо се изборити сами. И никоме ништа дуговати нећемо. Али ће зато Србији и српском народу дуговати многи".

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести