Димитријевић: Расписивање председничких избора почетком мартa

БЕОГРАД: Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић изјавио је данас да се очекује да у наредних дан-два почну да пристижу изборне листе кандидата за изборе расписане за 3. април, као и да се стичу услови да почетком марта буду расписани и председнички избори.
Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević  Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић  Фото: Танјуг/видео 

Димитријевић је навео да су све одлуке неопходне за учешће на изборима објављене на сајту РИК-а и доступне свима под једнаким условима.

Расписивањем избора 15. фебруара стекли су се услови да се локални представници, као и републички посланици бирају истог дана, 3. априла.

"Управо тако избори за народне посланике су расписани, та одлука је објављена у Службеном гласнику'''', рекао је Димитријевић за РТС.

На питање који је рок за расписивање председничких избора, Димитријевић је објаснио да су то редовни избори и да се расписују у року од 90 дана од истека актуелног мандата председника Републике.

"Што значи да се стичу услови почетком марта да председник Народне скупштине распише и ове изборе", навео је Димитријевић.

Указао је да право на учешће на изборима имају регистроване политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

"Од ових избора јако је и поједностављена та процедура, као и документација за подношење листа за народне посланике. Неопходно је да буде скупљено као и раније најмање 10.000 оверених потписа бирача", рекао је Димитријевић.

Појаснио је да за разлику од парламентарних и локалних избора, они који предају први потписе за председничког кандидата неће нужно бити и први на гласачком листићу, јер се листа одређује жребом.

Говорећи о томе да ли ће РИК имати својих посматрача који ће пратити регуларност спровођења избора, Димитријевић каже да РИК нема своје представнике и да ће на овим изборима поред РИК-а и бирачких одбора као орган за спровођење избора бити надлежна и тзв. локална изборна комисија.

"Уз све те комисије, како републичке тако и локалне, па и бирачке одборе, биће заступљени и представници и парламентарних политичких странака и ванпарламентарних странака у складу са договором на међустраначком дијалогу", нагласио је Димитријевић.

Како је рекао, након предаје листа кандидата за посланике, право на предлагање имаће и подносиоци проглашених изборних листа, тзв. проширени састав свих органа за сповођење избора где на крају, додао је, буде више представника опозиционих политичких странака него представника власти.

"Тако да то добија још једну димензију демократског карактера", навео је Димитријевић.

Што се тиче саопштавања резултата, Димитријевцих је казао да је РИК у обавези да у складу са законом саопшти прелиминарне резултате у року од 24 часа од момента затварања бирачких места.

"У том року грађани ће имати прилику што у холу Народне скупштине, у седишту РИК-а да практично прате верификацију резултата од првог гласачког места на мониторима тако да ће јавност имати потпуну евиденцију", објаснио је Димитријевић.

Како каже, и на сајту РИК-а ажурираће се резултати од првог до последњег бирачког места у Србији.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести