ДЕЛЕГАЦИЈА СРБИЈЕ ГЛАСАЛА ПРОТИВ НАЦРТА мишљења о чланству Косова у СЕ! Ево која је ЗЕМЉА својим гласом подржала НАШУ ЗЕМЉУ

СТРАЗБУР: Делегација Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе саопштила је данас да је српска делегација у Одбору за правна питања и људска права и Одбору за једнакост и недискриминацију гласала против нацрта мишљења о чланству тзв. Косова у Савету Европе.
s
Фото: Youtube printscreen/Frédéric Hoffmann

Делегација Народне скупштине у ПССЕ је поручила да су чланови наше делегације у Одбору Александар Мирковић, Дубравка Филиповски и члан Одбора са Кипра Константинос Ефстатиоу гласали против, наводи се у саопштењу из Скупштине Србије.

Шефица српске делегације у ПССЕ Биљана Пантић Пиља потврдила је за Танјуг да су, поред Мирковића, Филиповски и Ефстатиоуа који су гласали против, у Одбору за правна питања 23 члана гласала за, док је један био уздржан.

Истовремено, за нацрт мишљења о чланству тзв. Косова у Савету Европе гласало је 30 чланова Одбора за једнакост и недискриминацију, четворо је било уздржано, а два члана српске делегације, Елвира Ковач и Јелена Милошевић, гласали су против.

Из ПССЕ су раније на друштвеној мрежи X објавили да је Одбор за правна питања и људска права "једногласно подржао повољни извештај Одбора за политичка питања и демократију и предложио неколико амандмана како би се решила кључна питања на Косову".

Та објава је, у међувремену, избрисана и објављена је нова у којој пише да је Одбор подржао извештај, али је изостављена формулација једногласно.

Одбор је подржао повољни извештај Одбора за политичка питања и демократију и предложио неколико амандмана како би се решила кључна питања на Косову, наводи се у новој објави на друштвеној мрежи Икс.

Поднети амандмани за одлагање пријема тзв. Косова у Савет Европе

Како је раније данас јавио Танјуг, српска делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) поднела је данас 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе (СЕ), а једним од њих тражи се одлагање одлуке о захтеву Приштине за чланство.

У тексту, у који је Танјуг имао увид, амандманом под бројем девет се предлаже да Скупштина препоручи Комитету министара СЕ да одложи одлуку о захтеву за чланство док Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН), како се наводи, "не утврди или одобри статус Косова и Метохије".

Поред осталог, српска делегација је тражила и да се предложени текст измени тако да оснивање ЗСО буде предуслов за наставак процеса разматрања апликације тзв. Косова, а не пост-приступна обавеза како стоји у препоруци.

На текст препоруке о пријему тзв. Косова коју ће сутра разматрати посланици у Стразбуру поднето је 15 амандмана.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести