„Дневник” у Бачкој Тополи: Општина с највише капиталних инвестиција

За свега неколико месеци од последње посете екипе „Дневника” општини Бачка Топола, изненадила нас је брзина градње базена, као и стадиона ТСЦ-а, који су један уз други. Базен је инвестиција општине, док је стадион приватна инвестиција, ипак, иако је пандемија успорила радове, а око базена постојале и тешкоће око терена, две грађевине већ су добиле обрисе свог будућег изгледа.
3-bazen
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Председник општине Бачка Топола Адриан Сатмари каже за наш лист да им је ова година у знаку наставка капиталних пројеката, великих радова у њиховој општини, који ће побољшати квалитет живота свих грађана те општине.

– У току је припрема још једног ребаланса буџета, а један од разлога је и коронавирус, те ће у оштинској каси бити око 80 милиона динара мање, али тиме неће бити угрожен рад ниједне установе, нити индиректних буџетских корисника – истиче Сатмари. – Припремамо се већ за идућу годину и план је да све започете пројекте, односно капиталне инвестиције – прву фазу затвореног базена, која подразумева изградњу самог објекта, односно конструкцију, завршимо у првој половини следеће године, након чега ћемо расписати јавну набавку за другу фазу. Прва фаза, вредна 500 милиона динара, биће завршена из буџета локалне самоуправе, док за другу фазу изградње базена, која се односи се на опремање и спољно уређење, намеравамо да конкуришемо код виших нивоа власти.

Фото: Адриан Сатмари, фото: Дневник (С. Шушњевић)

Он додаје да су током прве фазе изградње имали непредвиђене трошкове јер је приликом постављања темеља извођач радова наишао на органску глину, те је дошло до измене радова и данас објекат стоји на 203 шипа, дугачка по 14 метара.

– Због тога смо изгубили седам-осам месеци, и то је успорило извођење радова, али смо добро поступили да овај базен не би прошао као претходни и страдао због лоших темеља, а овај базен ће служити у наредних 50 и више година грађанима, не само наше општине већ и шире – сматра Сатмари. – За потребе базена бушили смо и два бунара, један плитки од 85 метара, намењен за снабдевање водом затвореног базена, и термалну бушотину од 550 метара, која ће служити пуњењу једног базена јер ће их у склопу комплекса бити укупно три: један велики за пливање, димензија 25 с 21 метар, други димензија осам пута 12 метара, дубине 90 центиметара, намењен малој деци и учењу пливања и трећи базен, односно термална када овалног облика и пречника осам метара, напуњена термалном водом, која ће бити коришћена и за грејање самог објекта.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)


Добри темељи

Током прве фазе изградње имали непредвиђене трошкове јер је приликом постављања темеља извођач радова наишао на органску глину, те је дошло до измене радова. Због тога смо изгубили седам-осам месеци, и то је успорило извођење радова, али смо добро поступили да овај базен не би прошао као претходни и страдао због лоших темеља, каже председник општине Бачка Топола Адриан  Сатмари.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)


Изградња три базена с бунарима и спољним уређењем коштаће 900 милиона динара на крају, а за другу фазу радова општина планира да конкурише код Управе за капитална улагања АПВ, чим распишу конкурс, односно почетком идуће године.

Још једна велика инвестиција је Дом ученика, који је завршен и у току је технички пријем објекта, односно исходовање употребне дозволе, што ће бити готово до краја године, а након тога оснивачка права ће бити пренета на АПВ. Дом је у потпуности опремљен, остало је још да се уграде још једна противпожарна врата, што ће бити готово у децембру.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)


Пречистач отпадних вода

Још једна капитална инвестиција ове општине је изградња пречистача отпадних вода, за који председник општине Бачка Топола истиче да радови иду планираном динамиком.

– То је инвестиција коју финансира Управа за капитална улагања АПВ и делом из буџета локалне самоуправе. Вредност те инвестиције је 600 милиона динара, од чега 500 милиона динара финансира Управа, а остатак општина – каже Сатмари. – Радови треба да се заврше у другом кварталу идуће године и реч је о пречистачу капацитета 20.000 становника, који ће радити по ес-пи-ар технологији. За нас је веома важна заштита животне средине, зато смо и кренули у тај пројекат. Осим пречистача отпадних вода, код нас функционише и регионална депонија и у Бачкој Тополи је претоварна станица, а у току је и изградња главног колектора фекалне канализације… Након ребаланса буџета биће расписана јавна набавка и за следећу деоницу колектора, а остало је још око два километра да би се стигло до пречистача отпадних вода.


Фото: Дневник (С. Шушњевић)

– Носилац права својине је Општина Бачка Топола, али ћемо права пренети на Покрајину и Дом ученика биће укључен у републичку мрежу образовних установа, те ће радови на установи бити финансирани из буџета Министарства образовања. Дом је капацитета 100 ученика и већ у септембру идуће године, односно почетком следеће школске године, Дом ученика отвориће врата за средњошколце – истиче Сатмари, и појашњава да је деца требало већ од овог септембра да се нађу у Дому, али пошто је настава изостала због пандемије, то је померено за идућу школску годину.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

У Бачкој Тополи раде три средње школе – Гимназија, Техничка и Пољопривредна, а Дом ученика неће бити посебна установа, већ ће бити припојен Пољопривредној школи, али ће Дом бити отворен за ученике свих трију школа.

– Та инвестиција је завршена захваљујући АПВ. Општина је уложила 50 милиона динара за грађевинске радове, а Покрајина 25 милиона динара за опремање – каже Сатмари.

М. Стакић

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести