„Дневник” у Беочину: Кад Сремци крену, нема стајања

Општина Беочин добила је од Покрајинског секретеријата за локални и економски развој готово милион динара за комплетирање пројектно-техничке документације за изградњу пристаништа у Баноштору.
Beocin/Jelena Ivanovic
Фото: Беочин/Јелена Ивановић

Беочин је од Републичке владе већ добио 20 милиона динара за пристаниште, који стоје на рачуну Општине и чекају почетак изградње инвестиције, која ће много значити и за становнике целе општине, као и за економски и туристички развој.

Председник општине Беочин Митар Милинковић каже за „Дневник” да им Покрајинска влада с Игором Мировићем на челу, као и Управа за капитална улагања дају пуну подршку за развој њихове општине и да им то много значи.

– Новац – 970.000 динара –добили смо за завршетак пројекта, односно студију оправданости, и уз своту коју смо већ обезбедили та сума нам сада затвара пројекат – истиче Милинковић. – Следећи корак је студија изводљивости.

Фото: Beocin/Jelena Ivanovic

По његовим речима, лука ће до 2020. године добити костур будућег изгледа, а пошто ће то бити међународно пристаниште и због градње на води, нема места грешкама, те се све мора унапред испланирати до танчина.

– Припрема радова изискује доста времена, док ће сама градња, кад почне, трајати свега неколико месеци – подсећа Милинковић, и додаје да су 20 милиона динара добили пре две године за прву фазу пројекта, што само говори о томе колико дуго раде на томе.

Фото: Mitar Milinkovic/Jelena Ivanovic

Због водостаја, али и чињеница да Баноштор зна да буде поплављен, плато ће бити изграђен високо, те су рађена и истраживања, што све чини пројектну документацију.


Општина после дуго година у плусу

Буyет Општине Беочин за ову годину износи 520 милиона динара, а прошлогодишњи је реализован 97 одсто. Председник општине Беочин Митар Милинковић каже да су имали суфицит од 55 милиона, а 2016. су остварили 38 милиона суфицита.

– Наша општина је последњих 15 година увек крајем године била у минусу и задуживала се унапред док сада функционише у плусу – наводи Милинковић, што сматра да је за похвалу.

Беочинци уз то конкуришу на свим конкурсима покрајинских и републичких органа, имају унапред спремљене пројекте и чекају само њихово расписивање.

Базен велика жеља становника

Ове године почиње и изградња градског базена у Беочину, што је жеља већине становника. Председник општине Беочин каже да ће пројектно-техничка документација бити готова за месец, а да ће радови почети на јесен.

– Наша општина не може све сама да изнесе и тражићемо помоћ од Покрајине и Републике за половину инвестиције, а ми ћемо уложити још 20 милиона динара – наводи Милинковић.

Он додаје да су, захваљујући и Секретеријату за спорт и омладину који им је обезбедио два милиона динара, изградили темеље за фискултурну салу у основној школи у Раковцу. Вредност те инвестиције је 24 милиона динара, а Општина се такође нада помоћи Покрајине за завршетак радова. Беочинци имају и пројекат за завршетак канализационе мреже, асфалтирање улица...

Етно-туре, фијакери...

У плану су и етно-туре, организоване вожње фијакерима, много је планова и очекивања од луке, чију градњу сви с нестрпљењем очекују, а у старој Католичкој цркви Светог Рудолфа и изградња Центра за истраживање винске културе, у којем ће се одржавати представе, концерти, изложбе, предавања, винска такмичења, сајмови...


Пристаниште ће много значити и Сремском округу, сматра председник Општине Беочин, а не само Беочинцима, јер брзо се стигне до Баноштора и из Сремске Митровице, као и Шида и других градова, и подићи ће у великој мери и туризам и привреду.

У старој католичкој цркви Светог Рудолфа, датој од Ватикана локалној винарији „Фрушкогорски виногради” на коришћење на 100 година, планирана је и изградња Центра за истраживање винске културе

– Сваки дан Дунавом пролазе велики крузери који возе неколико стотина туриста. Нек стане сваки пети, сваки десети, и крену у обилазак аутобусима које ћемо организовати, а који ће их возити до манастира, винарија, куповаће сувенире које су направили наши становници, свакако ће Беочинцима значити много, али и свим Сремцима – истиче Милинковић.

Фото: Banostor/Jelena Ivanovic

У плану су и етно-туре, организоване вожње фијакерима, много је планова и очекивања од луке, чију градњу сви с нестрпљењем очекују, а у старој католичкој цркви Светог Рудолфа, датој од Ватикана локалној винарији „Фрушкогорски виногради” на коришћење на  100 година, планирана је и изградња Центра за истраживање винске културе, у којем ће се одржавати представе, концерти, изложбе, предавања, винска такмичења, сајмови...

Власник винарије Гордан Башић нам је својевремено наговестио да ће такав објекат, уз само пристаниште и долазак туристичких бродова, много значити том мало месту.

– Баноштор, а самим тим и Фрушка гора, уписаће се у светске туристичке карте – рекао је Башић.

Фото: Banostor/Jelena Ivanovic

Милинковић каже да је Башић добио цркву у закуп на 99 година, уз услов да је приведе туристичкој намени, односно рехабилитује, а у плану је изградња жичаре која ће превозити туристе.

Сваки дан Дунавом пролазе велики крузери који возе неколико стотина туриста. Нек стане сваки пети, сваки десети, свакако ће Беочинцима значити много, али и свим Сремцима (Митар Милинковић)

– У непосредној близини су и виногради на обронцима Фрушке горе, а пристаниште ће свакако подићи развој малих винарија, којих је много у овом месту – каже председник општине Беочин.

У прилог томе иде и чињеница да је једна од најпознатијих иришких винарија „Ковачевић” изнајмила у Грабову 198 хектара пољопривредног земљишта, на којем ће подићи нове засада винограда, и подићи виноградарство у том крају. За ту земљу пет година није било заинтересованих због обима, те је постала запуштена. Пољопривредног земљишта у државном закупу у Беочину има 450 хектара, те је готово половина сада под виноградима.

– После дугог низа година запуштености, у селу које броји 80 становника, Ковачевић је већ запослио 12 радника, а биће посла за још много више, што ће подићи развој целог тог краја – напомиње председник општине Беочин. – Раширених руку ћемо дочекати све такве инвеститоре, који ће добити пуну подршку локалне самоуправе да улажу у развој општине.

Милинковић додаје још да је цео Срем леп, Сремска Митровица, Шид, Ириг и да има доста да понуди, а да ће туристи за неколико часова, на колико пристану, моћи свашта да обиђу и доживе лепо искуство, које ће пренети другима и довести и друге туристе.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести