„ДНЕВНИК“ у Иригу: Наставља се живот, гради се по целој општини

Мала сремска општина Ириг имала је девет заражених особа коронавирусом и, нажалост, троје преминулих.
1
Фото: Dnevnik.rs

– Вирус је стигао из Милана, а преминули су један мушкарац из Шатринаца, теже болестан, и две жене из Ирига, комшинице и колегинице, које нису имале здравствених проблема колико је познато, а нису биле ни у годинама – каже нам председник општине Стеван Казимировић.

На Фрушкој гори је током ванредног стања било дупло више људи него иначе, а викендице, 5.000 колико их има на територији општине, биле су пуне. Изнајмљивале су се и куће за велике новце, само да људи проведу дане у изолацији у двориштима. Коронавирус подстакао је тражњу за кућама у селима.

– Београђани су нудили и 1.000 евра само да изнајме кућу на Фрушкој гори током ванредног стања у Врднику, све је било пуно и бојали смо се да вирус не плане – каже Казимировић.

Радови су током ванредног стања стали, међутим, пољопривреда се одвијала неометано. Ирижани су се пазили – и сада се на улици могу видети људи с маскама, поздрављају се махањем, а у продавницу се обавезно улази с маском.

Фото: Стеван Казимировић, председник Општине Ириг

Уређење центра Ирига, које смо и најавили прошле године, почело је одмах након престанка ванредног стања и зелени парк је тренутно у великим брдима земље, на чијем уређењу свакодневно ради седам-осам радника. Крај прве фазе уређења парка очекује се крајем јула, када ће Ирижани добити и дечје игралиште, али и нови изглед свог градића.

– Радови на парку током ванредног стања нису се одвијали јер је био проблем ускладити време с полицијским часом, а извођач радова је фирма „Севојно“ и није из Ирига. Они су радили уређење Врњачке бање – прича Казимировић. – Радови ће бити готови до 26. јула и реч је о првој фази уређења парка. Конкурисали смо и за уређење дечјег игралишта, па смо и за то добили три милиона динара од Министарства задуженог за демографију и популациону политику, поред 15 милиона динара од Министарства туризма, а опет уз помоћ Покрајине, која нам је много помогла у претходном периоду.

Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, прва фаза радова подразумева, осим игралишта, све земљане радове, те постављање бехатона, а пошто ће у другој фази бити сређена и фонтана, договорено је да у првој фази буду урађени груби радови око фонтане, као и да фирма уради струју и одвод и довод воде, да се не би морао растурати бехатон, па радити опет.

– У првој фази биће урађена и расвета – каже Казимировић. – По пројекту, требало је да поставимо дупле светиљке, као испред зграде Општине, међутим пошто смо ЛЕД расвету поставили прошле године, договорили смо се да скину све, ураде репарацију и то ће нас, уместо 2,5 милиона, коштати пола милиона, и ту ћемо уштедети.

Фото: Dnevnik.rs

Он наводи да, упркос томе што локалне самоуправе имају проблема с финансијама, ребаланс буyета није рађен и надају се да неће ни морати.

– Буyет нам је остао исти – 500 милиона динара – и још ћемо видети како ће се ситуација одвијати до краја године. Прилив у буyет је смањен, али, иако су грађани добили опцију да накнадно плате порез, чак 70 одсто је платило на време. Људи плаћају своје обавезе јер, с друге стране, теже је издвојити када се рачуни нагомилају, али нас је то изненадило – тврди Казимировић. – Када смо извагали, нису нам радиле школе, нисмо плаћали превоз деце, нису радили вртићи, те храна, све што је обавеза Општине. Рачуни су били мањи. Спорт је стао те нисмо плаћали Спортском савезу јер финансирамо спорт на територији целе општине с десет милиона динара.  Он истиче да ће за спорт издвајати чим почну активности.

Фото: Dnevnik.rs

– Данас нам почињу радови на уређењу Дома културе у Шатринцима, који је уједно и дечја установа, месна канцеларија, све под једним кровом, и вредност инвестиције је око 16-17 милиона динара – напомиње Казимировић. – За тај пројекат добили смо део новца од Министарства енергетике, а део ће бити плаћен из општинске касе. Наше улагање је десет милиона динара.

Завршена је и јавна набавка, а ове недеље почиње и асфалтирање трију улица у Јаску, а радови се и даље изводе на Гребенском путу, дужине пет километара, за шта је Покрајина издвојила новац.

Мала смо средина, људи који се баве пољопривредом, стари до 70 година, могли су да се крећу, а имали смо на тракторима и људе од 80 година који су ишли да раде јер, то је тако у Срему (Стеван Казимировић)

– Завршена је и набавка за уређење Дома културе и месне канцеларије у Крушедолском Прњавору – вредност инвестиције је 17 милиона динара, такође уз помоћ Министарства енергетике и сопствено учешће – каже председник иришке општине. – Од 1. јуна треба да крене и уређење фасаде Дечје установе у Иригу, за шта смо добили помоћ од Управе за капитална улагања АПВ. Сви ти радови су стали и у овом и идућем месецу сви се настављају. Тако смо и само неколико дана пре увођења ванредног стања добили и новац из кабинета министра без порфеља за уређење дечјег игралишта у вртићу у Врднику и данас ће и за то бити расписана јавна набавка и ускоро почињу радови.


Тражња за кућама на Фрушкој гори

Председник општине Ириг Стеван Казимировић каже да на лето очекују да ће туристи похрлити у њихов крај јер, осим бање Врдник, као и новоотворених „Фрушких терми“, које би требало поново да почну да раде од 1. јуна, на територији њихове општине има се 2.000 лежајева, плус 5.000 викенд-кућа, од којих се многе изнајмљују.

– И у викендицама да двоје борави, а дође и четворочлана породица, очекујемо да ће бити пуно – прича Казимировић. – Тражњу нам је показало и ванредно стање јер су Београђани изнајмљивали викендице на месец дана и ођедном се по селима купују куће које су годинама стајале празне. Иако су коштале 2.000-3.000 евра, нико није хтео да их погледа. Видимо и по нашим селима, Мала Ремета, Гргетег – ођедном су живнула.


Иришка општина је у оквиру тог пројекта добила и новац за помоћ родитељима с више од троје деце.

Кад је реч о пољопривреди, радило се све време, пољопривредници до 70 година су имали дозволе за кретање и ванредно стање није се осетило.


Вртићи ће радити и до 20 сати

Казимировић  каже да је радови који су стали, увелико требало да буду готови, али је ситуација у земљи узроковала одлагање. Међутим, иако су стали, сви радови се настављају.

– Новац морамо оправдати до краја ове године, а добили смо и помоћ за продужење рада вртића у поподневним и вечерњим сатима с два до четири васпитача. Као што знате, незапосленост у нашој општини смањена је три пута и дошли смо на републички просек, с 54 одсто на 11,12, те је, ако родитељи раде у другој смени, неопходно да децу има ко да чува, односно да бораве у вртићу – напомиње Казимировић. – Нама вртић ради до 16 часова, а до краја ове године боравак деце у вртићима биће продужен до 20 сати.


Фото: Dnevnik.rs

– Мала смо средина, људи који се баве пољопривредом, стари до 70 година, могли су да се крећу, а имали смо на тракторима и људе од 80 година који су ишли да раде јер то је тако у Срему – истиче Казимировић. – Све је посејано, није било никаквих притужби од људи и то је функционисало.

Маша Стакић

Фото: Р. Хаџић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести