"Дневник" у Новом Бечеју: У плану фабрика воде

Председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић каже за „Дневник” да је капитална инвестиција ове године у њиховој општини реконструкција дворца Хертеленди у Бочару, који ће бити школица у природи за децу са свим пропратним садржајима.
1
Фото: Dnevnik.rs

– У цео комплекс уложен је 361 милион динара, не ради се само реконструкција постојећих објеката већ и граде нови – фискулутурна сала коју ће деца користити у случају лошег времена и током зимских месеци – и комплетно уређује цео тај простор – истиче Максимовић. – Реч је о плацу од хектар и по који ће садржати спортске терене, пешачке стазе, разне садржаје за децу.

Радови су у току, завршена је сва процедура око папирологије и обезбеђене све потребне дозволе, истиче Максимовић, документација је завршена и извођачи радова су на терену, а касније смо их и посетили.

– Очекујемо да ће сви радови бити завршени до краја пролећа и од следеће школске године деца предшколског ураста и нижих разреда ће имати простор за боравак у природи, било да је у питању једнодневни излет или вишедневни боравак школице у природи – наводи Максимовић.

За фабрику воде, чија изградња такође спада у велике инвестиције у општини Нови Бечеј, 4. новембра је добијена локацијска дозвола и току је поступак добијања грађевинске.

– Фабрика ће се налазити на водоизворишту у Новом Бечеју, на парцели од осам хектара која је власништво локалне самоуправе и на којој је планирано да буде постројење за пречишћавање воде – каже председник општине Нови Бечеј. – Вода је лошег квалитета, а фабрика је неопходна јер сви имају право на квалитетну пијаћу воду. Када саберете све што је негативно по здравље човека, великим делом на то утиче и лоша вода. Није основни разлог за нечију болест, али уколико се годинама пије, сигурно доприноси, уз акумулацију разних отрова из средине.

По његовим речима, остало је питање да ли ће изградњу фабрике воде финансирати Покрајинска влада, што је био првобитни план, или ће новац стићи из Канцеларије за јавна улагања Републике Србије, с којом локална самоуправа такође води разговоре на ту тему.

– Паралелно с постројењем за пречишћавање пијаће воде урадили смо елаборат о постојећем стању водовода. У питању је такође велика инвестиција, коју локална самоуправа не може изнети сама, а реч је о замени свих азбестних цеви на територији општине. Новом Бечеју је потребна замена још 17,5 километара цеви – истиче Максимовић. – Готово цело Кумане – 95 одсто – је под азбестним цевима, у Новом Милошеву их је око 50 одсто, а Бочар је тренутно у најбољем стању и имају најмање азбестних цеви.

Максимовић каже да се води рачуна и улаже у све области и сва насељена места, те је обезбеђен новац и за фискултурну салу у Бочару.

– Паре су нам биле обезбеђене још почетком године, међутим, јавна набавка је три пута оборена, не због лоших услова, већ због недостатка новца, пошто је накнадно утврђено да је сума обрачуната без ПДВ-а. Фалило је 20 одсто суме, те је урађен ребаланс буyета и додали смо своту која је недостала, и то је сада активна јавна набавка – каже Максимовић. – Активне су и јавне набавке за изградњу још двеју саобраћајница у насељеном месту Кумане, које нису обухваћене асфалтирањем седам неасфлатираних улица почетком године, пројектом вредним 14 милиона динара. Улице нису велике, али их има много – 18-19. Реч је о старим улицама, које никада нису ни имале асфалт. Није реч о пресвлачењу постојећег асфалта, већ изградњи нових саобраћајница те до краја идуће године ниједна улица у општини Нови Бечеј неће бити неасфалтирана. Непримерено је да људи иду по блату у 2020. години. Људи заслужују елементарни приступ саобраћајној инфрастуктури. Пројекат радимо у сарадњи с Управом за капитална улагања.

Фото: Саша Максимовић

У цео комплекс реконструкције дорца Хертелени уложен је 361 милион динара, не ради се само реконструкција постојећих објеката већ и граде нови. .Реч је о плацу од хектар и по који ће садржати спортске терене, пешачке стазе, разне садржаје за децу(Саша Максимовић)

Седам урађених улица у Куману почетком године коштало је 35 милиона динара, истиче Максимовић, а завршена је јавна набавка и потписани уговори с извођачем радова за још шест у насељеним местима Нови Бечеј и у Ново Милошево, вредни 48 милиона динара.


Саобраћајнице за зону „Југ”

Тренутно се ради и приступна саобраћајница у Новом Милошеву у Индустријској зони „Југ”, каже Максимовић, и радови на првој фази приводе се крају.

– У индустријској зони, која пре три године није ни постојала, остало је да се постави још само расвета и онда је комплетно инфраструктурно опремљена – истиче Максимовић.

Општина Нови Бечеј данас има чак пет индустријских зона: „Центар”, „Исток” и „Излаз” у Новом Бечеју, „Југ” у Новом Милошеву и Индустријска зона „Кумане”.

– У Ииндустријској зони „Југ” већ постоји једна фабрика, ЈСО, која се бави прерадом бундевиног семена и производњом хладно цеђеног уља и тренутно запошљава око 30 радника, а гради се друга фабрика, која ће се бавити прерадом перја – тврди председник општине Нови Бечеј. – Имамо још једно писмо о намерама и правиће се још један објекат поред, те ће се отворити још један погон у Новом Бечеју, односно Новом Милошеву.


– Предвиђена је и комплетна реконструкција бране пре уласка у Нови Бечеј до 2022. године, за коју је потписан и међудржавни споразум влада Република Србије и Мађарске о реконструкцији и проширењу капацитета преводнице на брани, вредан око 30 милиона евра – каже Максимовић.

Седам урађених улица у Куману почетком године коштало је 35 милиона динара, а завршена је јавна набавка и потписани уговори с извођачем радова за још шест у насељеним местима Нови Бечеј и у Ново Милошево, вредни 48 милиона динара

Преко ИПА пројекта уређен је Специјални резерват природе „Слано копово”.


Плаћен дуг за мост у Ади

Општина Нови Бечеј платила је дуг за мост који је данас у општини Ада, а који су морали да плате по правоснажној пресуди. Сада се надају повраћају тог новца да од Покрајинске владе.

– Ревизија се жалила Врховном суду и жалба је прихваћена, те је пресуда враћена на првостепено одлучивање, што је незабележено, те очекујемо да нам Покрајинска влада врати новац, 23 милиона динара – каже Максимовић.


– Пројекат је вредан 220.000 евра. Урађен је пут, саобраћајнице, паркинг, али од специјалног материјала, односно туцаника, јер је реч о заштићеном резервату где не сме да се поставља асфалт због заштите природе. Тек треба да буде свечано отворен – напомиње Максимовић.

Маша Стакић

Фото: Радивој Хаџић

Пројекат “Јавни интерес у Новом Бечеју”реализује ДВП Продукција , а суфинансира Општина Нови Бечеј. Ставови изнети у подржаном медијсјом пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.  

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести