Додик: Џаферовић лагао учеснике самита у Солуну

САРАЈЕВО: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић на Самиту шефова држава и влада Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи (СЕЕЦП) у Солуну није износио ставове БиХ, већ ставове своје политичке партије Странке демократске акције (СДА) и оптужио Џаферовића да је лагао учеснике самита.
milorad dodik YT
Фото: Youtube Printscreen

"Није одолео модним политичким трендовима па је и он говорио о сукобу у Украјини, квалификујући га као агресију, мада БиХ није заузела званичан став о природи сукоба у Украјини, иако сам то као српски члан Предсендиштва тражио више пута", рекао је Додик за Срну.

Он је, упитан да прокоментрише Џаферовићево обраћање на самиту у Солуну, у којем је изнео низ оптужби на рачун Републике Српске и њених званичника, рекао да је Џаферовић етикетирао неке који су, како је навео, под руским утицајем, "занемаривши остале, попут себе, који су под утицајем неких западних држава".

Додик је рекао да је за муслимане је сваки утицај бениган осим руског, иако је Русија гарант споразума на који се и Џаферовић више пута позивао, "погрешно га тумечећи".

Додик је рекао и да није дејтонско право високог представника да намеће решења у БиХ, већ је то, како је рекао, "хајдучко право које су западне државе прибавиле колонијалним управницима како би дисциплиновали Србе тог времена".

"Република Српска не води сецесионистичку политику, али Џаферовић и даље истрајава на лажима скуваним у Сарајеву за потребе очувања муслиманских позиција у БиХ. Могућност вета коју је предвидео Устав и јесте остављена да један народ не би доминирао другима, и то није механизам блокаде, како Џаферовић подваљује, већ заштите, јер је због тога и уграђен у Устав", навео је Додик.

Он је рекао да не постоји ниједан став муслиманског члана Председништва који се чуо у Солуну, а да одговара истини и Уставу, а посебно је проблематично што је неусаглашен и што не представља став БиХ.

"Овакви политички излети, који су Џаферовићу већ постали нормални, више руше БиХ него било која активност друга два конститутивна народа у БиХ", оценио је Додик.

Џаферовић је на самиту у Солуну рекао да се рат у Украјини за сада није прелио на друге државе, али да су његове импликације огромне, а то се, како је казао, види на западном Балкану.

Џаферовић тврди да се последице посебно осећају у БиХ, где, како је навео, траје тешка политичка криза више од годину дана, која се посебно интензивирала уочи и након "агресије на Украјину".

"Није тајна да у Босни и Херцеговини постоје актери који су под руским утицајем. Управо су они својим деловањем довели у питање Дејтонски споразум и 27 година његове имплементације, претећи сецесијом и предузимајући конкретне антиуставне кораке који воде ка том циљу. Ово се посебно чини угрожавањем институција БиХ које наш Устав дефинише као потребне за очување суверенитета и територијалног интегритета БиХ, као што су јединствене Оружане снаге БиХ, порезни систем, правосуђе и друго", рекао је Џаферовић.

Он је рекао да је високи представник у БиХ, испуњавајући, како тврди, своје обавезе према Дејтонском споразуму, и користећи се овлашћењима које произлазе из тог споразума, поништио "неке сецесионистичке потезе РС", којима је, како тврди, угрожен уставни поредак и мир у БиХ.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести