Додик: Криза у БиХ плод политике с циљем брисања РС

БАЊА ЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић показује да је један од, како је рекао, "политичких натуршчика" ако и даље верује да је криза у БиХ плод политике било ког појединца, у овом случају Милорада Додика.
dodik1
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Додик је за Срну рекао да је "слепило" које, према његовом мишљењу, показују бошњачки националисти, међу којима је и Џаферовић, целу БиХ довело "у слепу улицу", иако су, како каже, годинама и Срби и Хрвати упозоравали где ће завршити девастација Устава и узимање права и народима и ентитетима, пренео је портал РТРС.

Коментаришући изјаву Џаферовићева да Додик треба да се повуче из политике, Додик је одговорио да би могао да узврати Џаферовићу речима да ће криза бити решена ако се повуче Шефик Џаферовић или Бакир Изетбеговић, али да то не би било тачно.

"Ово није питање појединаца, ово је питање политика које су 26 година ишле за тим да Републику Српску збришу с мапе", истакао је Додик.

Указао је да су Срби тешко потписали Дејтонски мировни споразум, али су га потписали јер је Република Српска добила значајна овлашћења. Додик је оценио да се заборавља да су Бошњаци тај исти споразум потписали као привремено решење, надајући се и чинећи све да им неко да оно што они мисле да им припада, а нису добили у Дејтону.

Сматра да су то су годинама радили високи представници и Уставни суд БиХ, али истиче да је томе дошао крај.

"Република Српска је привржена слову Устава БиХ и бориће се за њега. Ништа више од Устава БиХ, али и ништа мање", нагласио је Додик.

Џаферовић: Додик да се повуче из политике

Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић сматра да српски члан Председништва и председник СНСД Милорад Додик треба да се повуче из политике, наводећи да, како је рекао, "великосрпска идеолошка кухиња неће проћи".

Џаферовић је, уочи сесије Круга интелектуалаца 99, рекао да је Босна и Херцеговина у највећој кризи од потписивања Дејтонског споразума, преноси портал Клиx.

Оценио је да недавно усвојени Закон о лековима и медицинским средствима Републике Српске (РС) неће моћи да буде спровођен и да су њиме угрожени грађани РС.

"Ентитет својим законима не може дерогирати државне законе. Највећу штету ће трпети грађани Републике Српске, јер неће моћи да се лече", казао је Џаферовић.

Он сматра да Додик никада неће успети у враћању надлежности ентитету и да може само да поткопа мир.Џаферовић је назвао примитивизмом то што, према његовој оцени, Додик своди Бошњаке на искључиво верску заједницу, оцењујући да је то последица, како је рекао, "великосрпске идеолошке кухиње" која, према његовом мишљењу, "неће проћи".

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести