Додик: Пре Вучића Косово било изгубљена прича

БЕОГРАД:  Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је опозиција у Србији, док је била на власти, имала прилику да уради нешто по питању Косова и Метохије, али то није учинила, и оценио да је Косово било изгубљена прича, док га председник Србије Александар Вучић није поставио као најважније српско питање.
dodik
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

"Видео сам да нису имали никакве куражи. Када год је требало неку важну одлуку тог времена донети, увек су говорили "а странци", шта странци? Ако је Вучић ишта урадио, а јесте много, учинио је то да Србија води аутентичну српску политику", рекао је Додик у интервјуу за сутрашњи "Ало".

Он је нагласио да су некада стране амбасаде одређивале с ким ће се представници Србије састати и да ли ће се састати, ко ће бити председник владе...

"Сада сви говоре да је Косово тема. Вучић је на неки начин сам себи направио проблем. Он док није поставио Косово као најважније српско питање за разговоре, Косово је било изгубљена прича. Било је изгубљено за сваког Србина, сви су сматрали да је то готова прича и да само још нешто мало треба завршити око оне четири општине, а и за то се веровало да ће се неком интервенцијом странаца интегрисати у току ноћи", рекао је Додик.

Он је додао да је Вучић, када је дошао на власт, рекао да нико не може понижавати Србију и да није дозволио да на тај начин Србија изгуби све.

"Кренуо је у преговоре. А сада се дигла она Србија која је то раније могла лакше да реши него Вучић. Сада она као брани Косово од Вучића. То је невероватно", оценио је српски члан Председништва БиХ.

Додик је, како преноси лист, поручио да је упркос бројним злонамерним написима у неким медијима и огромним притисцима који свакодневно долазе са Запада, степен безбедности у РС висок и грађани немају разлога за бригу.

"У Српској не може доћи до сукоба, грађани треба да живе смирено, ја им гарантујем да овде никаквих сукоба неће бити. Може бити подвала, имамо ми терориста у БиХ који могу нешто да направе, али овде у Српској нико никога неће слати у рат, овде неће бити рата, РС ће се бранити и одбранити и додатно ојачати и осамосталити путем политичког процеса", казао је Додик.

На констатацију да РС сада има и Жандармерију, Додик је рекао да РС има "свашта што ви не знате и не треба да знате".Он је нагласио да, од момента када је први пут стао на чело РС, ниједан његов дан није прошао без разноразних притисака, који неретко долазе са Запада.

"И дан-данас је тако, они нађу неке квазиинтелектуалце, квазиновинаре, пијандуре по Београду, који пишу свашта о нама, а нико није дошао овде да види како се ми боримо, да виде град који смо направили у последњих 20 година, а који изгледа као прави европски град, чист, уредан, фин, људи су фино обучени, задовољни и, наравно, са жељом да буде боље", рекао је Додик.

Како је додао, "они из ћумеза и кафана у Београду пишу разне негативне текстове, а нема шансе да се у било ком медију у Сарајеву нађе Србин да пише и подржава РС, док у Београду можете да нађете медије где дођу Бошњаци новинари који клевећу Српску".

"Београд показује своју величину у чињеници да може и то да истрпи, а ми у РС показујемо снагу да нам такви написи не могу ништа, па ни да нас изнервирају", поручио је Додик.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести