Додик: Реафирмисати улогу Српске

БАЊАЛУКА: Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да је потребно реафирмисати улогу Републике Српске као стране у БиХ за све договоре о суштинским стварима.
dodik1
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Додик је то рекао на седници НСРС која разматра иницијативу за разговор и дијалог између Републике Српске и ФБиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим решењима за БиХ.

Уколико ово не успе, како ћемо се мирно разићи, упитао је додао и истакао:

"Апелујем да заједно у Народној скупштини покушамо да изградимо политику којом би била ојачана позиција Српске и њених преговарача".

Он је предложио закључак којим ће бити дефинисано да ће представници Републике Српска бити присутни у органима БиХ, али да неће одлучивати све док не буде разговора о решењима у БиХ.

"Спремни смо да чекамо представнике ФБиХ да пристану на разговоре. Разговори су потребни и само тако можемо редефинисати односе у БиХ и приступимо имплементцији Дејтонског мировног споразума, а не реинтеграцији БиХ што пише у Декларацији СДА", навео је Додик и упитао да му неко покаже где је деловањем урушио Дејтонски споразум.

Према његовим речима, све што се тренутно ради с циљем да БиХ буде унитаристичка промовишу Бошњаци.

"Залажем се да кажемо желимо договор на бази Дејтонског мировног споразума. Стране за договор у БиХ су Република Српска и ФБиХ, а не БиХ", каже Додик.

Он сматра да је потребно вратити се интересу Српске и српског народа у БиХ и да сваки степен централизације БиХ значи мање Републике Српске.

"Зато је важно да Народна скупштина Републике Српске затражи од председника Српске да формира преговарачки тим и понуди свим релевантим факторима да буду део њега. Потребно је сачинити оперативну платформу на основу чега ће се кренути у разговоре са изабраним званичницима ФБиХ", рекао је Додик и позвао посланике да буду конструктивни, с циљем очувања интереса Републике Српске и дигнитета Народне скупштине, пренела је РТРС.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести