Додик: Уплитање Сарајева у односе у ЦГ штетно и опасно

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Црна Гора на изборима рекла какву власт жели у наредне четири године, те да је уплитање било кога са стране у ту чињеницу и штетно и опасно.
dodik
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Слушајући ових дана хрватског и бошњачког члана Председништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, лидера СДА Бакира Изетбеговића, или реиса Хусеина Кавазовића неко би помислио да су они или њихова политика поражени у Црној Гори и да су се инциденти, који су сигурно за осуду, десили на територији БиХ.

“Црна Гора има своје и полицијске и правосудне органе, има своју Исламску заједницу и сматрам да су и једни и други способни да та питања реше без суфлирања из Сарајева”, рекао је Додик у изјави за Срну, а пренела је РТРС.

Изразио је притом задовољство због чињенице да је Српска православна црква у Црној Гори веома брзо реаговала, стала у заштиту суживота и добрих односа са муслиманима, који су их, важно је подсетити, свих протеклих месеци подржавали у борби за очување светиња.

Јасно му је, каже, да је Комшић пре избора отворено подржао црногорског председника Мила Ђукановића, али сада мора да буде свестан да је лидер ДПС-а са коалиционим партнерима поражен на изборима и да је Црна Гора рекла ко жели да управља државом у наредном периоду.

“Прича о великосрпском пројекту, коју подгрејава Комшић, није ништа друго до покушај застрашивања људи ван Црне Горе, недолично уплитање у питања суседне државе и креирање атмосфере у којој се победници избора унапред проглашавају деструктивцима, а да ништа нису стигли ни да ураде” истиче Додик и додаје да би неко на основу реакција из Сарајева могао помислити да се иза бриге за бошњачку заједницу крије опасна антисрпска политика која признаје право на Црну Гору свима осим Србима.

Занимљиво је, оценио је Додик, да за вандализам у неколико места у Црној Гори Комшић оптужује присталице партија које су победиле на изборима, не запитавши се ни за тренутак зашто би то било у интерсу победника.

Квалификација на рачун дела коалиције која је победила на изборима у Црној Гори да "подржава четничко дивљање" је огледало расуђивања Жељка Комшића, који ни након 25 година од завршетка рата очито није скинуо униформу такозване Армије БиХ, и који још води виртуелне ратове са виртуелним противницима, истакао је Додик.

Уместо државничке честитке са жељом да се и са будућом владом Црне Горе остварује сарадња, из Сарајева се, каже, последњих дана чује плач због чињенице да је народ Црне Горе одлучио како је одлучио.

“Политичко и верско Сарајево покушава да интернационализује инциденте у Црној Гори, мислећи да тиме помаже одлазећу власт, што је не само недолично већ и јако опасно и штетно. Никада нисам крио на којој страни су биле моје симпатије на овим изборима у Црној Гори, као што нисам крио да ми отворено подржавамо борбу СПЦ за остваривање њених права у тој држави, али никада не бих својим речима или делима себи дао за право да уређујем односе у Црној Гори, нити да од победника избора, па били то и они са којима се нисам слагао правим баба роге”, навео је Додик.

Он је поручио да је Подгорица била и остаће црногорска, баш као што је Бањалука била и остала крајишка лепотица, престоница Републике Српске.

“Зато препоручујем својим колегама из Председништва да се прихвате посла у својој земљи, а да Црној Гори пожеле напредак и остварење циљева које као држава зацртају”, рекао је Додик.

Истакао је да је одговорност за стабилну и мирну Црну Гору и даље на партији која тридесет година вна власт у тој земљи, али и на свим осталима.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести