Додик: За БиХ најбоља демилитаризација 

БАЊАЛУКА: Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик данас се одвојено састао у Сарајеву са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером и том приликом поручио да је против цланства БиХ у НАТО, као и да је за БиХ најбољи процес демилитаризације.
milorad dodik, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Додик је новинарима након састанка са Палмером рекао да у оквиру аранжмана са НАТО-ом, под називом Партнерство за мир, може да се одвија одређена сарадња, те да такав формат сарадње имају и Србија и Русија, преноси РТРС.

На Палмерову констатацију да МАП не знаци конацан НАТО статус, Додик је рекао да се залаже за смањење војног потенцијала БиХ и да је заговорник демилитаризације БиХ, а против НАТО пута БиХ из добро познатих разлога. Навео је да је сада кљуцно питање у БиХ формирање власти и да су, према његовом мишљењу, створени услови за то.

Додик је изјавио и да је Палмеру рекао да поступања представника Републике Српске у заједничким институцијама морају да буду у оквиру резолуције Народне скупштине Српске о војној неутралности.
  Он је нагласио да је америчкој делегацији рекао да је за БиХ најбољи процес демилитаризације.

"Рекао сам им да има простора да се затражи кандидатски статус БиХ у ЕУ и да они у томе могу да помогну, ако хоће", рекао је Додик, оценивши разговор као добар.
Према његовим речима, америчку делегацију обавестио је да ће органи БиХ бити врло брзо формирани.

Он је пренео и да је Палмеру рекао да не очекује да ће урадити било шта изван његове познате политике, нити ишта против Србије на билатералном и на мултилатералном нивоу.
"Рекао сам да ћемо да пратимо политике које Србија води према НАТО-у и решења са Приштином", навео је Додик.
Према његовом мишљењу, самопроглашено Косово је донело бахату одлуку о таксама, али сада је то ствар Европљана.

"Они (Косово) су продукт међународне политике која је била лоша дуго година. Они утичу на њих, они су дозволили да се руши међународни споразум ЦЕФТА", закључио је Додик.
Како је потврдено за РТРС, Додик је рекао да поштује САД као моцну земљу и подржава сарадњу са овом државом, залажуци се за отворену комуникацију са америцким званицницима, али и истакао да је због уцесталих страних интервенција добрим дијелом изгубљена снага за креативност унутар БиХ којој треба дати шансу да сама наде унутрашњи консензус о многим питањима.

Додик се сагласио са Палмером о потреби развоја нових путева за односе САД-а и БиХ, али и истакао да, што се њега лицно тице, не моли и не тражи да му се укину санкције које су увеле САД.
Палмер је пренео Додику да подржава Дејтонски споразум, Републику Српску, њене институције и њене симболе, у складу са законом. 

Састанку Додика и Палмера присуствовала је и амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак, а све време састанка била је истакнута застава Републике Српске.
Палмер се претходно састао са цлановима Председништва БиХ. Медутим, Додик је овај састанак напустио након 15-ак минута, јер није била истакнута застава Републике Српске.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести