Ђорђевић: Радничка права су за мене свето писмо

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да се Србија и министарство које води боре за радничка права у складу са законом и да су за њега та права “свето писмо”.
djordjevic, tanjug
Фото: Зоран Ђорђевић, фото: Танјуг

Ђорђевић је, одговарајући на питање новинара “због чега Србија не реагује на све учесталије кршење радничих права и стаје на страну инвеститора”, рекао да се не слаже са тим и да се не прави разлика између приватног и државног или домаћег и страног, већ да постоји само закон.

“У разговори са турским инвеститорима сам рекао можда нешто што се не свиђа неким послодавцима, да се Србија и министарство које водим боре за сва радничка права у складу са законом и за мене су та права свето писмо. Нико није повлашћен, нити ће бити, права и обавезе и послодаваца и радника су да се држе закона”, рекао је министар.

Како каже, може да се разговара у будућнсоти о променама закона, али до тада, важећег сви морају да се придржавају.

Упитан за случај фабрика Кајзен, Јура и Геокс, Ðорђевић је рекао да је случај Кајзена решен, да је тамо био инспектор, а послодавац кажњен, 

а да су, када је реч о Јури и Геоксу, у питању само претпоставке.

“Причали сте о условима у Кајзену, јесте ли их виделил, јесте ли видели слике инспектора који је био тамо, то нису лоши услови… Али, послодавац је кажњен”, рекао је Ðорђевић.

Додао је да се не сме дозволити кршење радничких права и да је дужност државе да их заштити.

Рекао је и да је дужност државе да креира бољи пословни амбијент, нова радна места и да се труди да БДП буде већи...

“То ће створити услов да стварамо могућност и обавезу послодавцима да подижу плату и тиме их индиректно терамо да се поправи материјални положај радника”, рекао је Ðорђевић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести