Дрецун и Пинтер: Стабилност региона најбитнија

БЕОГРАД:  Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун примио је амбасадора Мађарске у Србији Атилу Пинтера, на његов захтев, са којим је у разговору оценио да је стабилност региона најбитнија и за Балкан и за Европу.
Milan Drecun / Tanjug
Фото: Tanjug

Дрецун је изнео став да ће Србија наставити да инсистира на мирном решењу косметског проблема, на постизању компромисног решења, да инсистира на заједничким инфраструктурним пројектима и економској сарадњи, саопштено је из парламента.

Амбасадор Мађарске је потврдио да су билатерални односи две државе на највишем нивоу и изразио интересовање за став Србије о актуелним догађајима на КиМ после насиља специјалне формације Приштине над српским народом на северу Косова и његовим политичким представницима и хапшењу Марка Ђурића.

Дрецун је објаснио да ће Србија деловати на три начина, тако што ће тражити подршку на међународном плану, формирати Заједницу српских општина на КиМ и да ће на насиље одоговорити мирним путем и наћи решење како да се настави процес нормализације односа.

„Мој став је да морамо да редефинишемо стратегију у преговорима Београда и Приштине“, казао је Дрецун и навео да је Србија је у дијалогу испунила све што је Бриселским споразумом договорено, док друга страна по том питању није урадила готово ништа и при том је употребила насиље, које се може протумачити као одбијање даљег дијалога и мирног решења косметског проблема.

Пинтер је истакао да је за Мађарску најаважнија стабилност региона Југоисточне Европе, и да је Србија кључан фактор за његову стабилност. „Интерес Мађарске је да Србија постане пуноправни члан Европске уније и чврсто подржавамо Србију у процесу придруживања“, истакао је амбасадор.

Он је казао да Мађарска подржава нормализацију односа Београда и Приштине. 

Навео је да српска Влада и председник Републике воде мудру политику и да заједнички интерес земаља региона лежи у његовој стабилности. 

Саговорници су се сложили да су свеубохватни билатерални односи Србије и Мађарске на највишем нивоу, што потврђују и узајмане посете највиших државних званичника и недавно потписаних споразума влада двеју држава, наведено је у саопштењу.
 

Приштина: ЗСО коју формира СЛ неће имати легитимитет

ПРИШТИНА: У првом реаговају на најаву Српске листе да ће формирати Заједницу српских општина, из косовске владе је саопштено да та заједница неће имати легитимитет, због непоштовања, како се наводи, "закона Републике Косово".

"Заједница је обавеза коју је Косово преузело у процесу бриселског дијалога и која ће бити реализована у блиској будућности. Ниједна иницијатива, која није заснована на законима и демократским процедурама Републике Косово, неће се примењивати и неће се поштовати", преноси КосовоПреша став косовске владе .

Формирање Заједнице српских општина је обавеза коју су привремене косовске власти преузеле потписивањем Бриселског споразума још пре пет година и до данас је нису реализовали, док је Београд све своје обавезе преузете тим споразумом испунио.

Након бруталног хапшења шефа владине канцеларије Марка Ђурића, у понедељак у Косовској Митровици, Српска листа је одлучила да ускрати подршку влади премијера Рамуша Харадинаја и да на пету годишњицу од потписивања Бриселског споразума формира Заједницу српских општина.

Председник Српске листе Горан Ракић најавио је да ће та политичка Заједницу српских општина формирати 20. априла.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести