ДСХВ: Вучићева посета ХР високо позитивна

ЗАГРЕБ: Демократски савез Хрвата у Војводини (ДСХВ) оценио је данас "високо позитивном" дводневну посету председника Србије Александра Вучића Хрватској, и нагласио да је "обострано исказана" спремност за решавање свих отворених питања.
kitarovic vucic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

ДСХВ је указао на охрабрујућу природу порука које су се током посете чуле, као и на "обострано исказану спремност да се реше сва отворена питања која оптерећују односе Хрватске и Србије, па тако и положаја националних мањина - Хрвата у Србији и Срба у Хрватској, преноси Хина.

Како се наводи, посета се догодила у правом тренутку и вероватно има статус кључног "у најновијем ресетовању укупних хрватско-српских односа".

Савез наводи и да је, као посебно вредан гест, оцењен позив председника Вучића на званицни разговор Томиславу Жигманову, на кому ће се разговарати о укупном решавању проблема и побољшању друштвеног положаја Хрвата у Србији.

У делегацији Србије био је и председник Савеза Томислав Жигманов, чиме је, како се наводи, "на симболичком плану, призната важност политичког представника хрватске заједнице не само када је реч о месту које он заузима у Србији, него које треба имати и у укупним међудржавним хрватско-српским односима".

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести