Ђурић: Нећемо бежати од одбране оног што је наше

БЕОГРАД: Србија и Срби желе мир, али никада нећемо бежати од тога да одбранимо оно што је наше, поручио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и истакао да ће Србија која је данас, захваљујући председнику Александру Вучићу и СНС, озбиљна држава, с респектабилном војском и безбедно-обавештајним апаратом, сваком безбедносном изазову приступати озбиљно и одговорно.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Након што је прошле недеље у Бриселу обновљен дијалог Београда и приштине, Ђурић је тај процес оценио као непријатан, јер нико са друге стране није нарочито спреман да размишља о легитимним државним и националним интересима Србије.

Истакао је да је и од таквог дијалога горе одсуство дијалога, јер периоди у којима се не разговара јесу време када се даје на вољу албанском екстремизму, када се у кратком року потире све оно што је муком пре тога грађено у смислу регионалне стабилности и међунационалних односа у јужној покрајини.

"Ми смо зато доследно опредељени за разговор, међутим, у том дијалогу имамо и имаћемо чврсте принципе и ставове поткрепљене челично снажним аргументима. А да ли ће нам бити лако - неће", рекао је Ђурић у интервјуу за Курир.

Нагласио је да се Београд и овога пута у дијалогу понаша одговорно и конструктивно и оценио да ће Приштина сигурно наставити да избегава по њу непријатне теме.

"Видећемо колико такав дијалог може да буде продуктиван", каже Ђурић.

Наводећи да је, уз председника Вучића у претходних осам година учествовао у више од две стотине различитих рунди дијалога, он је изразио задовољство што је београдска делегација за све то време сачувала мир и купила Србији драгоцено време за опоравак, које је други део председниковог тима искористио да економију Србије усправи и подигне на ноге.

Истакао је да је Београд у дијалогу у сваком смислу у далеко тежој позицији од Приштине, с обзиром на то да и САД и најутицајније државе ЕУ признају једнострано проглашену независност Косова, без много изгледа да би у блиској будућности било ко од њих могао из корена да промени становиште.

"Ми, такорећи, у том дијалогу разговарамо не толико с Приштином, колико с њеним спонзорима, јер, да се не правимо наивни, није Приштина та која одлучује о било чему", навео је Ђурић.

Коментаришући наводе медија да немачка канцеларка Ангела Меркел ради на наоружавању Албанаца, каже да "неко одговоран треба да каже Албанцима - не сањајте да ћете на Србе тенковима, зар вас прошлост није баш ништа научила" и истиче да је доста оружја на Балкану.

"Ко хоће да помогне Приштини, треба да им пошаље књиге, а не тенкове. Треба да им пошаљу Повељу УН, Резолуцију 1244, уџбенике из међународног права. Не може се тенком у Унеско, у УН, у Интерпол. Хоће ли тенковима да натерају више од сто земаља света да признају лажну независност? Хоће ли тенковима да натерају 120.000 косовских Срба да признају лажну државу", запитао је Ђурић.

На питање да ли ће бити министар у новој влади, Ђурић каже да је живот у служби државе његово трајно опредељење и да ће се и даље усавршавати како би био држави од користи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести