Ђурић: Од Приштине и ЕУ одлучно тражимо формирање ЗСО

БРИСЕЛ: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да делегација Србије одлучно захтева и од Приштине и од ЕУ оснивање и доношење статута Заједнице српских општина и то у неизмењеној форми. 
marko djuric, tanjug
Фото: Марко Ђурић, фото: Танјуг
Само усвајањем статута ЗСО Приштина би показала да је спремна да се и даље договора и разговара, поручио је Ђурић.
Како је навео, делегација Србије резолутно захтева и од Приштине и од ЕУ оснивање и доношење статута Заједнице српских општина и то у неизмењеној форми, а то, додао је, значи „на онај начин на који је то договорено не обазирући се на одлуке приштинских судова и сличне интерне акте“. 

Ђурић је после три дана разговора експертских делгација Београда и Приштине у Бриселу рекао да су представници Приштине у Брисел дошли неспремни да спроводе оно што је договорено у вези са формирањем ЗСО, очекујући да им „Србија да све“.

То тако не функционише. И они и ЕУ морају да знају да је оног момента када је споразум о формирању и усвајању статута ЗСО потписан то постала обавеза не само Београда и Приштине, превасходно Приштине, већ и ЕУ, јер је потписом госпође Ештон то постао саставни део европске спољне и безбедносне политике, поручио је Ђурић.

Он је рекао и да се делегација Београда у разговорима с Приштином бори „не за било какав статут за Заједницу српских општина, већа за договорену суштину тог споразума“. 

Ђурић је додао да је и председник Србије Александар Вучић претходних дана на више адреса у САД и светским организацијама разговарао о потреби доношења статута ЗСО. 

Када је реч о другим темама које се биле на агенди тродневног техничког дијалога у Бриселу, Ђурић је рекао да је делегација Београда понудила конструктивна решења акутне кризе у енергетском сектору.

Због крађе струје од стране приштинских власти чак је и у Западној Европи и Бриселу дошло до кашњења дигитални сатова за 6 минута.

Наша страна је понудила конструктивно решење како да се реши проблем тарифирања и да се привремено, до почетка спровођења договора о енергетици, то реши, али они о томе нису желели да разговарају. Желели су да разговарају само о томе како да Приштина добије контролну област, навео је Ђурић и поручио да то тако не функционише и да се тиме не може постићи напредак у разговорима.

Посебно је нагласио да се последњег дана није разговарало уопште о слободи кретања, што је било предвиђено као тема.

О каквој слободи кретања да разговарамо док се Срби на КиМ, попут господина Зајића, хапсе из политичких разлога? Зајић је био директор банке у Клини, старина од 70 година, никада пушку у руке није узео, ухапшен као повратник само зато да би се Срби застрашили и послала порука да нису пожељни на КиМ, закључио је Ђурић.

Синхронизовани напади на Вучића 

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да група око Јеремића, Тадића, Ђиласа и Јанковића по нечијем налогу или сугестији, ради на томе да ослаби преговарачке позиције Србије нападима на њеног председника Александра Вучића и покушајима дискредитације.

Истовремено и очигледно синхронизовано с покушајима Приштине да добије све, а да ништа не да, траје покушај групе око Јеремића, Тадића, Ђиласа и Јанковића, а по нечијем очигледном налогу или сугестији, да ослабе преговарачке позиције Србије нападима на њеног председника, покушајима дискредитације с циљем да се кроз пољуљано поверење ослаби снага Србије у разговорима, рекао је Ђурић новинарима у Бриселу.

Циљ је, додао је, да се кроз пољуљано поверење ослаби снага Србије у дијалогу с Приштином, али поручује да су такви покушаји осуђени на пропаст.

Најпре зато што су засновани на лажима, а затим што особе које се баве том врстом дискредитације саме немају никакав кредибилитет и управо оне сносе огромну одговорност за међународну политичку и правну легализацију једностране проглашене независности, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Јеремић и Тадић су уз Ругову међу најзаслужнијима за ту једнострано проглашену независност. 

Само то што се бавим јавним послом ме спречава да офанзиву Јеремића, Тадића,Ђиласа и њиховог спонзора Мишковица против Србије назовем офанзивом кретена, рекао је Ђурић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести