Ђурић: Пресудом Васиљковићу, пресуђено и свим Србима 

БЕОГРАД: Потпредседник Главног одбора СНС, Марко Ђурић, поручио је данас да је пресудом Драгану Васиљковићу, познатијем као капетан Драган пресуђено и свим Србима који су почетком 90. стали у одбрану својих колективних права и своје државе.
Marko Đurić Foto: Tanjug/D. Kujundžić
Фото: Tanjug

У писаној изјави достављеној медијима, Ђурић тим поводом истиче да прогон Срба у Хрватској остаје, како каже, горућа срамота читаве Европе.

"Драган Васиљковић, у ратно време познат и као Капетан Драган, данас је у Хрватској осуђен у политичком процесу, а пресуђено је свим Србима који су почетком 90-их година стали у одбрану својих колективних права и своје државе", навео је Ђурић.

Ђурић је указао и да прогон Срба из Хрватске остаје горућа срамота читаве Европе, а ова пресуда је само још један у низу шамара српском народу, али није се ништа друго ни могло очекивати од правосуђа државе у којој су инспиратори и спроводиоци највећег етничког чишћења у Европи након Другог светског рата данас слављени као хероји. 

"Уместо што политички мотивисаним пресудама настављају да потхрањују шовинистичку мржњу према српском народу, правосудни органи у Хрватској могли би да учине нешто поводом табле са усташким поздравом у Јасеновцу или чињенице да је више од четврт милиона људи протерано, а више од две хиљаде убијено и нестало током операција етничког чишћења цинично названих ''Олуја'' и ''Бљесак'', а да нико од најодговорнијих није за то кажњен", навео је.

Указао је да политичке пресуде не доприносе помирењу народа и нормализацији односа у региону, јер будућност се не може градити на искривљењу историјских чињеница и прећуткивању правих злочина и амнестирању правих злочинаца. 

"Драган Васиљковић је очигледно осуђен за пример, као симбол отпора стварању државе у којој српски народ, његова култура и вера нису били пожељни, и у очима свог народа и својих сабораца он никада неће бити злочинац", навео је Ђурић, који је и директор владине Канцеларије за КиМ.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести