Ђурић: Укидање такси у интересу и Срба и Албанаца

ЗВЕЧАН: У интересу и Срба и Албанаца је да се укину таксе које су привремене приштинске власти увеле на српску робу, изјавио је вечерас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и оценио да оне не доносе шансу за решавање проблема који постоје на КиМ и у односима Београда и Приштине.
Marko Djuric/Tanjug video
Фото: Танјуг/видео/Марко Ђурић

Ђурић је, након састанка са представницима Срба са КиМ, казао да су и вечерас изнели незадовољство уведеним таксама и нарушеним интересима.

Желим да се ствари решавају на цивилизован начин, али пре тога морамо да створимо нужне претпоставке, рекао је Ђурић упитан да прокоментарише то што косовски премијер Рамуш Харадинај и поред међународних притисака истиче да таксе неће бити укинуте.

Упитан да прокоментарише могућност одржавања превремених избора на КиМ Ђурић је рекао да су српски политички представници показали да не прихватају да буду "фолклор".

"Ја поштујем њихову храброст", истакао је Ђурић.

Одговарајући на питање шта расељени Срби са КиМ могу да очекују, Ђурић је казао да су они најугроженија категорија што показују и подаци УНХЦР-а да је стопа повратника на КиМ најнижа у односу на све друге постконфликтне зоне на свету.

Он је навео да ни 2018. година није година којом се може бити задовољан када је тај проблем у питању и додао да можда неки од расељених и не желе да се врате.

"Оговорност није на људима који се нису вратили, али ни на српској страни", рекао је Ђурић и додао да ни политичка клима на КиМ није послужила да се уради више и боље.

"Ми ћемо са наше стране што више можемо да урадимо, као што то већ радимо кроз стамбену изградњу", рекао је Ђурић и навео да би и тај тренд требало још више да се убрза.

У претходне три године изграђено је више од 1.000 станова и кућа за расељене Србе, рекао је Ђурић и додао да ће држава Србија наставити да ради и на томе и да чврсто пружа подршку опстанку српског народа у јужној српској покрајини.

Појачани напори да се наруши јединство Срба

„Напори многих споља и многих изнутра да се политичко и институционално јединство Срба на КиМ што је могуће више наруши су појачани, као и намера да се српски народ ослаби, изјавио је Ђурић.

Он је новинарима, после састанка са представницима Срба са КиМ, казао да нема дилеме да су појачани различити притисци и методе да се српски народ ослаби, попут тарифа и такси које отежавају свакодневни живот, ригидних позиција везаних за дијалог Београда и Приштине...

Ђурић је истакао да постоје и невидљиви притисци као што су, каже, одређена настојања да се унутар српског корпуса вештачки произведу пукотине.

Изразио је задовољство што су Срби из свих српских средина у јужној покрајини на састанку показали решеност да се боре за српске интересе и решавање проблема српског народа на КиМ.

Током састанка телефонски се обратио и председник Србије Александар Вучић, а Ђурић је казао да је председник пре свега послао поруку солидарности и слоге целе Србије у настојању државе да помогне српском народу на КиМ.

Ђурић је навео да се разговарало и о 141 пројекту који реализује и финансира Влада Србије у јужној покрајини.

"То што влада данас више него икада помаже српском народу на КиМ, значи да од сваког нашег грађанина постоји подршка да се помогне опстанак нашег народа у јужној покрајини,", рекао је Ђурић.

Навео је да су пројекти које влада финансира значајни и за живот и опстанак српског народа и да су од суштинске важности, јер су међу пројектима нови путеви, школе, болнице - "све оно што је потребно да се удахне живот српским срединама које посустају под теретом притисака и лоших услова".

"Огромна је наша обавеза да у овој години дамо снажан импулс реализацији свих тих пројеката", рекао је Ђурић и истакао да је најважније да се на КиМ сачува јединство и слога.

Према његовим речима, многи ситуацију на КиМ представљају у светлости која одговара њиховим дневно-политичким потребама и спремни су да жртвују национални и државни интерес на КиМ где, истиче Ђурић, деоба не сме да буде.

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да је тема вечерашњег састанка била политичко-безбедносна ситуација у смислу такси које су уведене од стране привремених приштинских органа, као и неразумних притисака који се сваког дана могу чути из Приштине.

"Једна од тих порука је и о уједињењу Митровице, која нема за циљ економски развој како они желе да представе, већ има за циљ да протера Србе из северног дела Митровице као што су урадили из јужног дела", рекао је Ракић.

Истакао је да су се договорили да ће и даље дејствовати сложни и јединствени и нагласио да им даје снага порука председника Вучића да ће Србија снажно и максимално подржавати Србе на КиМ.

Политички профитери и манипуланти да заобиђу К. Митровицу

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је данас да на КиМ нема места за поделе Срба по политичкој основи упркос многима који то желе и позвао Драгана Ђиласа и Вука Јеремића да "заобиђу" Косовску Митровицу.

"Ако у другим деловима Србије неко протестује и дели Србе по политичкој и свакој другој основи, овде томе нема места. Народ се томе супротставља, а политички профитери и манипуланти, било да су из Ђиласовог или Јеремићевог Савеза за Србију, нека заобиђу Косовску Митровицу јер одавде нема назад, ово је српска средина, а не средина за поделе", рекао је Ђурић. 

Ђурић је за телевизију Прва рекао да има много оних који би желели да виде Србе на КиМ "уситњене и подељене" у политичком смислу, али истакао да се то неће десити, јер Срби знају да је јединство питање опстанка на КиМ и да себи не могу дозволити луксуз да се деле.

"Постоји решеност људи да се томе супротставе", истакао је Ђурић и додао да Србе на КиМ желе да поделе управо они који су постављали прелазе на Јарињу, а никада нису ни дошли на КиМ, нити их подржали у протестима против такси.

Он је рекао и да таксе на српске производе морају бити укинуте како би се ситуација вратила у нормалу и био омогућен даљи разговор о будућности Срба и Албанаца.

Упитан да ли на Косову следе избори, Ђурић је рекао да српски народ и Српска листа не стрепе ни од чега, те додао да мисли да су представници Срба показали да су у стању да се боре за народ и да не дозволе да буду фолклор.

"Они су поднели оставке и напустили институције и боре се и на улици... Они планирају да наставе са тим и са институционалном и ванинституционалном борбом за српске интересе", рекао је Ђурић. 

Говорећи о јучерашњем састанку са представницима Српске листе у Звечану, Ђурић је рекао да су представници Срба показали слогу, солидарност, јединство и решеност да остану на КиМ као и да су чули поруке председника Србије Александра Вучића, који се телефонски укључио на састанак, о томе да ће држава Србија наставити да подржава Србе на КиМ.

Подсетио је да се на КиМ спроводи 141 пројекат, између осталог да ће данас бити отворен нови спа центар у Бањској, да ће у Косовској Митровици бити додељено 48 станова за породице са више чланова и социјално угрожене, те да ће бити отворен и нови вртић.

"Настојаћемо да на изазове одговоримо тако што ћемо да засучемо рукаве и покажемо још већу слогу и солидарност", казао је Ђурић. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести