ЂУРИЋ: ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ неосноване оптужбе британске посланице на рачун СПЦ

ВАШИНГТОН: Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић поручио је данас да је дубоко забрињавајуће ширење неоснованих оптужби на рачун Српске православне цркве, које је претходно изнела британска посланица Алиша Кернс.
s
Фото: Youtube Printscreen/RTS Oko - Zvanični kanal

Према његовим речима, такве оптужбе су забрињавајуће, "посебно имајући у виду потенцијалне последице које оне могу да имају на деликатну равнотежу на Косову".

Он је истакао да је оптужбе британске посланице, да СПЦ учествује у шверцовању оружја из Србије на КиМ, одмах оповргла Мисија КФОР-а.

"Њихово недвосмислено порицање ових навода треба сматрати меродавним ставом по овом питању. Као мисија посвећена одржавању мира, безбедности и стабилности у региону, њихова изјава има значајну тежину", написао је Ђурић на Твитеру.

Он је подсетио на догађаје током мартовског погрома 2004. године, "када су сличне лажне оптужбе довеле до уништавања и скрнављења српских културних и верских објеката, 35 цркава и манастира, међу њима чак и оних са Унескове листе светске баштине, и етничког чишћења градова и села насељених Србима, наношења знатне штете и подизања тензија".

"Не можемо себи да дозволимо да поновимо грешке из прошлости", поручио је амбасадор Србије у Вашингтону. Коментаришући изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, "којом се инсинуира могућност да су ове тврдње тачне", Ђурић је навео да је неодговорно правити такве инсинуације без конкретних доказа, а посебно имајући у виду недостатак кредибилитета у наводима и порицање Мисије КФОР-а.

"Не заборавимо да манастири Српске православне цркве на Косову и Метохији имају огромну културну и верску вредност за српски народ. Сваки покушај нарушавања њиховог угледа је и неоснован и злонамеран, а наша је дужност да заштитимо и сачувамо ове непроцењиве вредности наслеђа", написао је он.

Додао је да би Кернс могла бар да упути извињење СПЦ и српској заједници, као и да би британске власти требало да да истраже на јаван и транспарентан начин њене мотиве за изношење "дубоко штетних и лажних оптужби", чиме се, како наводи, игра са "наративом радикалне дијаспоре повезане са Куртијем".

"Србија остаје повећена промовисању мира, стабилности и дијалога у региону. Позивамо све политичке лидере да буду опрезни, одговорни и поштују истину када се баве тако осетљивим питањима. Подстицање разумевања и помирења међу свим заједницама је од суштинског значаја за изградњу боље будућности", закључио је Ђурић. Британска посланица и председница Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс претходно је оптужила Српску православну цркву да учествује у шверцовању оружја из Србије на КиМ. Приштински медији су у среду објавили и да се Кернс недавно у Лондону састала са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести