ЕК представља Извештај о напретку држава Западног Балкана

БРИСЕЛ: Европска комисија ће сутра у Бриселу представнити годишњи извештај о напретку земаља Западног Балкана у спровођењу реформи и евопским интеграцијама.
evropska komisija
Фото: pixabay.com

Извештај ће у Комитету за спољне послове Европског парламента представити комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји.

Реч је о годишњем Пакету проширења и Европском инвестиционом плану Западног Балкана, а део пакета је и Извештај о напретку Србије за ову годину.

Извештај анализира различите аспекта процеса проширење, колико су земље Западног Балкана, међу којима и Србија, напредовале на свом европском путу, као и политичке критеријуме, ситуацију с јавном администрацијом, владавину права и поштовање основних права грађана.

Извештај садржи оцену како се држава бори са корупцијом, да ли примењује фундаментална права и слободу изражавања, да ли је судство независно, а под лупу је стављен и напредак у области животне средине и борба против климатских промена.

Извештај анализира регионалну сарадњу и односе са суседима.

Очекује се да Србија добије добру оцену за билатералне односе са суседима.

Што се тиче дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, Извештај треба да позове стране у овом процесу да се ангажују на напретку дијалога о нормализацији односа.

Један од важних елемената је и усклађеност спољне политике земаља Западног Балкана са спољном политиком ЕУ, што је посебно важно у овом тренутку имајући у виду дешавања у Украјини и осам пакета санкција, које је Унија увела Русији.

Очекује се да Србија, као кандидат за чланство у ЕУ, буде позвана да усагласи своју спољну политику за спољном политиком Уније и да уведе санкције Русији.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести