ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА НИЈЕ ВОЉНА ДА ПРИХВАТИ МЕШАЊЕ косовских институција, разочарани изјавама министра Чекуа

ПРИЗРЕН: Поводом иницијативе косовских институција и министра културе Косова Хајрула Чекуа да Министарство културе тзв. Косова изврши процену штете у манастиру Бањска и ради на санирању штете која је начињена у току недавних оружаних сукоба, Епархија рашко-призренска сматра да је то свакако неопходно поправити.
manastir banjska, Youtube printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Епархија Рашко-призренска се већ годинама суочава са континуираним негирањем црквеног и духовног идентитета СПЦ-а на Косову и Метохији, у чему у последње време предњачи управо поменути министар.

"Истовремено, Српској православној цркви на Косову и Метохији се од тих истих институција негирају основна верска права, што се најбоље види у случају неизвршавања одлуке Уставног суда Косова о земљи манастира Високи Дечани, која није уписана у општински катастар већ седам година, упркос сталним апелима међународних представника и угледних међународних организација које се баве верским правима и заштитом културне баштине", наводи епархија.

Ову иницијативу епархија пре свега види као политички чин који има за циљ не само стављање верске и културне баштине СПЦ на Косову и Метохији под политичку контролу косовских институција, већ и као корак ка даљој деградацији основних верских слобода и права и културној апропријацији српских цркава и манастира.

"Епархија Рашко-призренска је способна да самостално да ангажује независне експерте који би проценили насталу штету, како би сопственим средствима и средствима наших добротвора обновила оно што је оштећено, као што је чинила и у случају других цркава и манастира који су претрпели оштећења или били скоро уништени од стране албанских екстремиста у последњих двадесетак година", истиче Епархија рашко-призренска.

Епархија у саопштењу наводи да већ годинама ради, уз помоћ домаћих и међународних добротвора, на обнови и заштити својих светиња, манастира Бањска, који је једна од најважнијих задужбина Светог краља Стефана Милутина из 14. века.

"Дубоко смо разочарани изјавама министра културе Хајрула Чекуа, који је у својим јавним изјавама на мрежи Икс поново одбио да наведе право име наше цркве, изостављајући и да се ради о манастиру Српске православне цркве, у коме се иначе редовно служе службе, у коме живи монашко братство и где долазе бројни поклоници ради молитве", истиче се у саопштењу.

Напомиње се да на овај начин не само да се поново присваја културна баштина Српске православне цркве и негира њен идентитет, већ испада и да је битније то што је манастир пре хиљаду година био ранохришћанска светиња, него да се ради о живом манастиру, што говори о правом односу косовских институција према нашој културној баштини.

"Манастир Бањска није само културно историјски-споменик, о коме се наша црква и држава већ годинама истрајно брину, већ пре свега светиња СПЦ, која је од великог значаја за духовни живот нашег верног народа, посебно на северу Косова. Господин Чеку у својој објави говори о ранохришћанској цркви, иако се зна да је манастир Бањска од 14. века једна од најзначајнијих светиња СПЦ и гробна црква светог краља Милутина, која је последњих година значајно обновљена", наводи се у саопштењу.

Додаје са да Цркви косовске институције упорно одбијају приступ једном броју наших верских објеката, где наши верници и свештенство не могу да приступе, што је такође противно не само међународним стандардима о верским слободама, већ и косовским законима, које би те институције прве морале да поштују.

"Косовске институције тренутно раде и на усвајању закона са намером да се укину нека од последњих права која су остала Српској православној цркви од тзв. Ахтисаријевог плана, иако се ради о правима која су међународно гарантована. У таквој неприхватљивој ситуацији, наша Епархија није вољна да прихвати мешање косовских институција у живот наше цркве и преузимање заштите манастира Бањска", напомиње се у саопштењу.

Министар културе привремених приштинских институција Хајрула Чеку изјавио је јуче да власти у Приштини чекају стварање неопходних услова за процену штете начињене у недељу на манастиру Бањска, како би санирали причињена физичка оштећења.

Он је рекао да ће процену урадити стручни тим, као и да имају све потребне алате за санацију, преноси Економија онлајн.

"По ономе што смо видели, штета није мала у физичкој структури овог манастира. Министарство културе већ има потребна финансијска средства за санацијске интервенције у манастиру Бањска, поред рестаурација које смо ове године урадили у православним црквама на Косову", навео је Чеку.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести