Ескобар: ЗСО ће бити формирана, то је обавеза за Србију, Косово и ЕУ

ВАШИНГТОН: Заједница српских општина биће формирана, изјавио је специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Он је на онлајн конференцији у организацији Атлантског савета рекао да је формирање ЗСО, о чему је постигнут споразум у оквиру дијалога Београда и Приштине, у Бриселу, правно обавезујућа одредба.

ЗСО је правно обавезујућа за Србију, за Косово и за ЕУ, рекао је заменик државног секретара САД.

Додао је да је формирање ЗСО и за САД, управо зато што подржавају дијалог, и њихова обавеза.

Тако да ЗСО би требало би да буде имплементирана и биће имплементирана, рекао је Ескобар.

Изразио је наду да ће у Приштини формирање ЗСО видети као позитивну могућност јер, како је подсетио таквих примера који пружају колективна права мањинама у Европи има много.

Подсетио је да на северу Косова има 70.000 Срба  и да су у центру тензија и конфликта и да се  мора  наћи начин  да их  заштите институције на косову, али и да им се да прилика да учествују у социјалним, економским и политчким дешавањима у Србији, јер су "двојни грађани".

Додао је да ће, се ако се не реши  питање ЗСО кризе понављати.

У 2023. очекујем контуре договора БГ/ПР по француско-немачком плану 

Специјани изасланик САД за Западни Балкан изразио је уверење да ће се наредне године назирати контуре договора Београда и Приштине заснованог на француско-немачком предлогу.

Предлог нуди одличне прилике за креирање стабилних одоноса између две земље и веома је реалан, рекао је Ескобар на онлајн конференцији у организацији Атлантског савета одговарајући на питање модератора да ли постоји шанса да се на основу француско-немачког плана који је Београд одбио, направи договор и да ли је реалан.

На питање да ли план може да буде реализован до пролећа, који се помиње као крајњи рока, Ескобар је рекао да то зависи од страна у преговору.

Не зависи од САД, већ од европске стране. Верујем да можемо да видимо да се назире скелет договора наредне године и желео бих да се то деси, рекао је Ескобар.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести