ЕУ поздравила потписивање уговора КЕДС-а и Електросевера

БРИСЕЛ: Европска унија поздравила је данашње потписивање комерцијалног уговора између Косовске енергетске компаније (КЕДС) и компаније Електросевер.
Kosovska Mitrovica/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Косовска Митровица

Портпаролка Европске уније за спољне послове и безбедност Набила Масрали саопштила је да је то "важан корак ка потпуној имплементацији Енергетске мапе пута, договорене 2022. године у склопу дијалога под окриљем Европске уније, чиме се омогућује имплементација енергетских споразума из 2013. и 2015. године", наводи се на сајту Европске уније.

Она је додала да је суштина уговора да ће Електросевер почети да снабдева електричном енергијом четири општине на северу са српском већином, чиме ће се, како је истакла, завршити тренутна пракса која није регулисана.

"ЕУ похваљује све који су омогућили ово и очекује да Косово и Србија брзо наставе са имплементацијом Енергетске мапе пута, као и са осталим споразумима из дијалога, са циљем нормализације односа", додала је портпаролка ЕУ.

Раније у току дана, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поздравио је потписивање уговора између КЕДС-а и Електросевера.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести