Еулекс: Немамо ни мандат ни могућност да уклонимо барикаде

ПРИШТИНА: Мисија Еулекс саопштила је у среду увече да нема ни мандат ни могућност да физички уклони барикаде на северу КиМ.
Kosovska Mitrovica  Foto Tanjug/ video
Фото: Косовска Митровица  Фото Танјуг/ видео

Еулекс је то саопштење издао пре него што је председник Србије Александар Вучић после састанка са Србима са севера КиМ у Рашки најавио да ће уклањање барикада почети од данас у преподневним сатима.

Еулекс је навео да су све барикаде нелегалне и да их треба одмах уклонити, додајући да је безбедносна ситуација на северу КиМ веома узнемирујућа и напета, пренео је приштински Кљан Косова.

"Све барикаде су нелегалне и онемогућавају слободу кретања као и уживање других основних људских права. Желимо да поновимо поруку високог представника Жозепа Бореља да барикаде нису прихватљиве и да се морају одмах уклонити. Међутим, као што је наш шеф мисије поменуо у недавном интервјуу, Еулекс нема ни мандат ни могућност да физички уклони барикаде", наводи Еулекс.

Еулекс истиче да је сада важно да се ситуација деескалира и да се стране уздрже од провокативних акција.

Председник Вучић саопштио је касно у среду увече, након вишечасовног разговора са Србима са КиМ у Рашки, да ће ујутру почети уклањање барикаде, што, како је казао, неће ићи брзо и трајаће између 24 и 48 сати.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести