Фабрици: Преговори о приступању ЕУ напредују, Војводина важна

НОВИ САД: Шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици боравио је данас Нови Сад, где је након разговора са председником Покрајинске владе, Игором Мировићем, рекао да преговори о чланству Србије у ЕУ напредују, те да Војводина има важну улогу у том процесу.
Mirović i Fabrici Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Фабрици и Мировић су разговарали о пројектима које ЕУ финансира у Војводини."Охрабрен сам напретком који се постиже у преговорима између ЕУ и Србије", поручио је Фабрици и оценио да посета комесара Јоханеса Хана Београду пошлог петка то и потврђује.

Сада је, казао је, још убеђенији да ће Војводина наставити са водећом улогом у процесу приступања Србије ЕУ.Према његовим речима, ЕУ финансира низ важних пројеката у читавој Војводини а нарочито у Новом Саду.

"Вредност тих пројеката изности 460 милиона евра, а реч је о пројектима у областима инфраструктуре, истраживања и науке, владавина права и пољопривреда", истакао је Фабрици.Шеф делегације ЕУ у Србији изразио је задовољство што су, како оцењује, покрајинска влада и сви покрајински органи укључени у питања мањина у том региону.

Мировић је рекао да је за покрајинску владу али и целу Војводину, веома важна Фабрицијева посета, посебно када се у обзир узме чињеница да је то његова прва посета некој институцији ван Београда и централних институција.Према његовим речима, са шефом делегације ЕУ разговарао је о низу заједничких задатака и заједничких пројеката који су важни а тичу се економског развоја Војводини.

Покрајинска администрација већ има улогу када је реч о европским интеграционим процесима, навео је Мировић и додао да је та улога незаменљива када је реч о мањинским правима, регионалним аспектима и поглављима која се тичу оних области за које је Војводина посебно заинтересована.

Према Мировићевим речима, сарадња са Фрабрицијем ће се у будућности интезивирати а договорени су и практични кораци попут пројекта Великог Бачког канала и система његове заштите

"Знате да је Велики бачки канал једана од најцрњих еколошких тачака Европе а Европска комисија финансира пројекат реконструкције и ревитализацје целог тог система", истакао је Мировић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести