Фабрици: Србија треба да јача плурализам гласова у медијима

БЕОГРАД: Случај Н1 телевизије је специфичан, јер је у питању уговорни и комерцијални спор, рекао је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици те истакао да то не може да коментарише, али је та телевизија, каже, веома важан глас за информисање грађана Србије.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici Foto: Tanjug/video
Фото: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици Фото: Танјуг/видео

Фабрици је прецизирао, одговарајући на питања новинара, да Србија треба да јача плурализам гласова у медијском простору, јер је слобода медија и слобода изражавања једно од основних права у ЕУ и треба да буде основно право у било којој земљи која жели да се прикључи Унији.

Упитан о телевизији Н1, Фабрици је рекао да у случају Н1 постоји специфичан проблем, јер је, каже, у питању уговорни и комерцијални спор.

"О томе не могу да коментаришем. Али, Н1 јесте један веома важан глас за информисање грађана Србије", рекао је Фабрици новинарима у паузи конференције организоване поводом завршетка твининг пројекта "Подршка ЕУ развоју стратешког оквира у области управљања отпадом".

Фабрици наводи да ЕУ пружа подршку изради нове медијске стратегије у Србији где, каже, пре свега треба идентификовати проблеме, анализирати их и понудити одређена решења.

Н1 телевизија део је понуде од 17 канала Јунајтед медија групе, који се, по захтеву те групе, не емитују на кабловским оператерима у саставу Телекома од 17. јануара, а преговори о новом уговору запели су на услову Јунајтед групе о територијалном ограничењу њиховог емитовања.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести