ФАЗ: Формира се косовска војска "која тако не сме да се зове"

ФРАНКФУРТ: На КиМ се уз помоћ већине припадница НАТО прећутно формира војска, иако се то коси са Ахтисаријевим свеобухватним предлогом о статусу Косова из 2007, преноси Дојче веле, писање Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) под насловом "Војска, која тако не сме да се зове".
v
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/ Bumble Dee, ilustracija)

Разлог због којег НАТО о свом ангажовању везаном за формирање војске нерадо говори, по наводима овог немачког листа, је Ахтисаријев план из 2007. по коме КиМ не би требало да има војску, већ "мултиетничке безбедносне јединице" са максимално 2500 припадника, које би биле ангажоване у случају природних катастрофа.

Поред америчког присуства у бази Бондстил недалеко од границе са Србијом, како наводи ФАЗ, уз помоћ већине земаља НАТО – не само Бундесвера, који тренутно на Косову има око 70 војника – тамо се формира локална војска.

Више земаља укључено је у формирање косовске војске, а посебно се истичу САД, Немачка, Велика Британија и Турска, пише ФАЗ, и оцењује да предњачи војска Немачке.,

Бундесвер игра водећу улогу Он је 2018. године распоредио више од 40 теренских возила типа ’Волф’, укључујући и радионице, и то, како је речено, као ’видљив израз изврсних односа измеђуу Бундесвера и косовских снага безбедности’. За десет година требало би да буде завршено формирање јединица. При том се у незваничним разговорима у Берлину не оспорава да Косово према Ахтисаријевом плану заправо не би требало да има војску. ’Зато не говоримо о томе’, наводи се у тексту ФАЗ о улози НАТО у изградњи косовске војске У Приштини, додаје лист, потврђују да постоји жива размена с Бундесвером.

Када је реч о војној обуци, Бундесвер осигурава логистичку обуку, обуку војне полиције или обуку при деминирању. Посете јединицама такође су до програма. Немачки генерал с једном звездицом саветује Косоваре о формирању министарства обране. И у другим војскама чланица НАТО косовски официри такође су гости на курсевима и вежбама. У 2021. години више од 300 припадника косовских јединица учествовало је у великим маневрима ’Бранилац Европе 21’, под координацијом САД, преноси Дојче веле писање ФАЗ.

ФАЗ закључује да би због јаког проамеричког става албанског становништва на Косову, њихове оружане снаге биле поуздани партнери политике НАТО у региону.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести