ФХП: Поштовање судски утврђених чињеница обавеза Србије

Без прихватања чињеница о судски потврђеним злочинима, изјаве о помирењу немају веродостојност, сматра Фонд за хуманитарно право. Како се наводи у саопштењу ФХП, прихватање и поштовање

 чињеница које су донели судови УН-а, остају цивилизацијска и правна обавеза представника институција у Србији.Без тога, изјаве представника државних институција Србије о суочавању са ратним злочинима и посвећености процесу помирења немају веродостојност и неће допринети успостављању поверења у институције Србије, сматра ФХП.

"Србија, као прва и до сада једина држава на свету која је пресудом Међународног суда правде, највише међународне судске инстанце, проглашена одговорном за кршење Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида, јер није спречила геноцид у Сребреници нити је казнила његове починиоце, мора да има посебан однос према овом злочину", стоји у саопштењу.


 

Џуда: Негативни публицитет Србији због тражења руског вета

Уредник британског недељника "Економист" Тим Џуда оценио је да је Србија наштетила себи позивајући Русију да уложи вето на резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН, јер би Москва у атмосфери хладноратовских односа са Западом то учинила и без молбе председника Томислава Николића.
Џуда је за "Радио слободна Европа" рекао да је срамотно што је Русија уложила вето, као и да је то Србији донело терет негативног публицитета у свету.

"Неко је рекао да је Србија тиме себи дала аутогол када је свет у питању. Ако ће у унутрашњој политици то можда донети гласове господи  (премијеру Александру) Вучићу и Николићу, у западној међународној заједници ово изгледа контрапродуктивно“, сматра Џуда.Према његовим речима, апсурдно је што је Русија уложила вето на резолуцију у СБ УН углавном зато што садржи појам "геноцид“, при чему је, како наводи, геноцид у Сребреници установио Међународни трибунал за ратне злочине у бившој Југославији, трибунал који је и Русија подржала и у чијем оснивању је и она имала улогу.

"Тај суд је већ доказао акт геноцида“, истакао је Џуда.Москва би, према оцени Џуде, због хладноратовских односа са Западом, уложила вето и без Николићевог апела."Овако је Србија зарадила негативне поене у медународној заједници, отежала испит доказивања да јој је најважнији циљ Европска унија, демантовала причу о својој неутралности и веома оптеретила односе са Сарајевом“, оценио  је Џуда.

Он је запитао која је цена коју ће Србија морати Русији за узврат да плати, закључујући да утицај Москве у региону дугорочно само сметња Западу, јер Русија нема шта да понуди.
 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести